Багери унищожават австрийски ледник, за да се построи ски курорт

Австрийската Алпийска асоциация, природолюбители и Световният фонд за дивата природа (WWF) настояват разрушаването на ледника Питцтал-Йотцтал незабавно да бъдат спрени.

0
 

Сподели

Shares
Питцтал-Йотцтал
Булдозери копаят ледника Питцтал-Йотцтал
Снимка: WWF

На пресконференция в Инсбрук местните алпийски и природозащитни асоциации разкритикуваха екологичната недалновидност на проект за изграждането на нов зимен курорт, който предвижда изравняването на площ колкото 90 футболни игрища (64 хектара).

Ако вече стартиралия проект бъде осъществен до край, пейзажът на дивия и релефен ледников комплекс Питцтал-Йотцтал е застрашен да се превърне в ски писти. Така например само за построяването на нови сгради и прилежащата им инфраструктура трябва да бъдат отстранени около 1.6 хектара от ледника.

Към момента булдозери вече разрушават уникалния глетчер, заедно с целия високо алпийски пейзаж, разчиствайки терен за ски комплекс за масовия туризъм. Багери изправят глетчеровия лед, който снегорините после откарват за оформяне на склонове за наближаващия зимен сезон.

Питцтал-Йотцтал
Част от предвидените за унищожаване терени
Снимка: snowbrains.com

Едва около 7% от територията на Австрия са все още диви и незасегнати от цивилизацията. Но натискът за усвояването на тези особено ценни, последни алпийски открити пространства, е по-голям от всякога.

За съжаление амбициозни проекти, като този, унищожава завинаги безценния пейзаж на областта. Изкопите, полаганата настилка, изграждането на сгради, въжени линии, пътеки и склонове неизбежно ще означава пълната загуба и на ценните местообитания за алпийската флора и фауна.

Извличането на вода за изкуствено заснежаване, сондите и тръбопроводите пък заплашват да замърсят естествените води.

Ако не се предприемат всеобхватни мерки против глобалното затопляне, се очаква всички ледници в Алпите да изчезнат до 2100 г.

Затова вместо за нова туристическа инфраструктура, трябва да се работи за по-ефективна защита на алпийските региони, според асоциациите.

С почти 3000 въжени линии и лифтове, Австрия е на второ място в света след Франция по ски инфраструктура, изпреварвайки дори САЩ. Само за сезон 2019/2020 се очаква 27 нови планове да влязат в експлоатация в страната.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.