Как да научите детето си да кара колело: 9 съвета за родители

От британската XC шампионка и производител на детски велосипеди Исла Роунти

0
 

Сподели

Shares
Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Труден момент за всички деца (и родители), е да се научат да карат сами велосипед без чужда помощ. Този трънлив път е осеян с множество клопки, а избягването им зависи единствено от предвидливостта и търпението на родителското тяло. Помощните колела например са разпространен метод, но чрез тях младият падуан свиква да стои пасивно изправен върху колелото, вместо да се учи да балансира, за да пази равновесие при завиване. Нужен е друг подход, но какъв?

Да научим детето да кара колело
Исла Роунтри
Снимка: bikeportland.org

Ето няколко идеи от Исла Роунтри – XC и циклокрос шампион на Британия за жени и настоящ производител на детски велосипеди, които можете да приложите при първите уроци по колоездене:

Изберете подходящо място

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

От голямо значение е да се избере подходящ терен за първия урок по колоездене.

Това което ви трябва е гладка и сравнително равна повърхност, която да осигури достатъчно място за движение и която да позволява лесното въртене на педалите. Разбира се далеч от автомобилния трафик.

Можете да изберете и затревен терен, който да омекотява евентуалните падания, но трябва да имате предвид, че по него ще е по-трудно да се въртят педалите.

Настройте колелото

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Уверете се, че сте купили велосипед с правилния размер рамка. Не взимайте за първо колело такова с по-голям размер, с идеята, че детето ще го „израсте“, защото така само ще затрудните обучението му.

Преди първото каране нагласете седалката така, че краката на малчугана да могат да достигат до земята, но когато са в „горна мъртва точка“ колената му да не са съвсем свити, защото такава позиция би затруднила въртенето на педалите и запазването на баланса.

Бъдете помощните колела

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

В началото ще ви се наложи да играете ролята на активен помощник, за да предотвратите нежелани инциденти.

Съблазнително е да придържате колелото за седалката и кормилото, но така ще повлияете на начина, по който велосипедът се накланя и реагира на теглото на водача.

По-добрият вариант е да застанете зад детето и да го подкрепяте с ръце под мишниците, като велосипеда се намира между краката ви. Така начинаещият карач ще усети пълния контрол върху превозното средство и същевременно ще се намира в напълно контролирана среда.

Постепенно го оставете да управлява само

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Когато се убедите, че детето ви придобива увереност, постепенно отпускайте родителската си хватка и го оставете само да управлява велосипеда. разбира се, винаги бъдете готови да го хванете, ако започне да пада.

Когато подтичвате след велосипеда можете да напътствате тялото на детето и да му помогнете да разбере как колелото реагира при накланяне. Покажете му как да завива безопасно, като се упражнявате с движение по S-образна линия.

Ако малкият колоездач е готов, доста бързо, обикновено в рамките на 30-тина минути, ще постигне баланс и ще започне да върти педалите уверено, без да губи равновесие.

Научете го да тръгва

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

След като свикне да върти педалите напред и да балансира, може да покажете на детето си как да тръгва само. За целта поставете педала под неговия по-силен крак в позиция „на 2 часа” и му кажете да го натиска силно надолу, докато другия крак още е на земята.

Бъдете търпеливи – ще отнеме няколко сеанса, за да свикне да координира движенията си, така че да вдига крак от земята и да върти педалите, едновременно запазвайки равновесие.

Научете го да спира

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Покажете на детето си как работят спирачките, без то да кара през това време.

Добро решение е просто да вървите до велосипеда и то да натиска спирачните лостове, за да види какво се случва с колелото. В началото повечето деца натискат спирачките твърде рязко и силно, затова е необходимо да обясните защо е важно да се научи да работи с тях по-плавно и прецизно.

В практическата част от урока оставете детето да направи няколко кръгчета. Обикновено бързо ще схване какво трябва да прави, но е възможно при първите опити да забравя да спуска краката си на земята, затова бъдете готови да го хванете.

Опитвайте отново и отново

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Естествено практиката е ключът към успеха. Все пак не забравяйте, че всяко дете е различно и има нужда от повече или по-малко време, за да навлезе в тънкостите на новото забавление.

Затова, докато не затвърди уменията си, внимавайте да не го въвличате в стресиращи или натоварващи ситуации, колкото и то да настоява да кара заедно с вас и вашето темпо.

Безопасността преди всичко

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Накрая, но съвсем не на последно място – не забравяйте предпазната екипировка, особено на такъв ранен етап.

Каската е от съществено значение, а ръкавиците ще го предпазват от протриване на ръцете. Панталони с дълъг крачол и блузи с дълъг ръкав са за предпочитане, тъй като все пак предпазват от дребни наранявания и драскотини. По същата причина изберете целите обувки пред сандалите.

Кога да започнем?

Да научим детето да кара колело
Снимка: pixabay.com

Повечето деца са готови да се качат върху велосипед на възраст между 3,5 и 4,5 години. Ако вашето дете все още не е готово ще забележите бързо – обикновено ще му е трудно да върти педалите в кръг достатъчно бързо и координирано.

За да го стимулирате да се учи е добре да гледа как другите деца карат велосипед. Така по-лесно ще придобие представа за логиката на колоезденето.

Бъдете търпеливи и не забравяйте, че в природата на децата е да се научат да ходят и тичат, но не и да въртят педали.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.