Нелепа смърт застигна първия човек, спуснал се със ски от Еверест

Даво Карничар загина при инцидент в родното си село в Словения

0
 

Сподели

Shares
Даво Карничар
Снимка: explorersweb.com

56-годишният словенски скиор и алпинист Даво Карничар, известен с екстремните си спускания в Хималаите, е починал при нелеп битов инцидент. Трагедията става на 16 септември в родното му село Йезерско, в Северозападна Словения. Според местната агенция СТА отрязано дърво е паднало върху него по време на сеч.

Даво Карничар се прочу през 2000 г., когато извърши първото непрекъснато спускане със ски от Еверест по целия южен маршрут надолу. Четири години по-рано, при първия си опит да направи това, той бе възпрепятстван от снежна буря още при изкачването. В резултат на тежките условия и бедстването му там, се налага да  ампутират два от пръстите му, но това съвсем не го отказва от хобито му.

Карничар осъществява спускания и от Анапурна – един от най-опасните за изкачване осемхилядници, от Шишапангма, както и от източната страна на Матерхорн. До 2006 г. той вече се е спускал със ски от най-високите точки на всичките седем континента. Това всучщност са и първите извършени пълни спускания от всички тези върхове, без да се свалят ските до базовия лагер.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.