Най-високият връх на Швеция изгуби първото си място, заради климатичните промени

Топенето на ледовете е смалило най-високата точка на Кебнекайсе с 24 метра за последните години.

0
 

Сподели

Shares
Кебнакайсе
Снимка: imgur.com

Нуждаете се от още доказателства, че климатичните промени имат дълготрайно въздействие върху нашата планета? Съвсем наскоро в Швеция бе установено, че първият и вторият по височина върхове в страната са си разменили местата, поради трайното повишаване на температурите.

От десетилетия, двувърхата планина Кебнекайсе e считана за най-високата точка в Швеция, като  двата ѝ върха – южният и северният държат съответно първото и второто място по височина в скандинавската държава.“ Южнякът“ се издига на 2119 метра над морското равнище и досега тази цифра беше достатъчна, за да държи първенството.

Кебнакайсе
Снимка: hsr.se

Най-високият връх на Кебнекайсе обаче има върху себе си дебел слой от сняг и лед. И тук идва проблемът. В последните години, този своеобразен глетчер започва постепенно да се топи и вече е загубил достатъчно от височината си, за да сдаде короната на първенец в страната.

Според измерванията извършени това лято, извънредно горещо за цяла Европа, южният връх на Кебнекайсе вече има нова височина от 2095,6 м. Така той се оказва с 1.2 метра по-нисък от прекия му северен конкурент, който внезапно се превръща в новия най-висок връх в Швеция.

Кебнакайсе
Снимка: sciencealert.com

Това положение може и да е временно, ако с настъпването на зимата южният връх се покрие с достатъчно лед, за да възвърне първенството си. Според изследователите този вариант обаче е малко вероятен, тъй като се очаква ледника да продължава да се топи във връзка с продължаващото затопляне на климата.

Климатолозите отбелязват, че южният връх е загубил 24 метра за последните 50 години. Първоначално бавното топене, постепенно започнало да се ускорява, като към момента тенденциите са за все по-голямо забързване на процеса.

При последното замерване през 2014 г. вече са наблядавани индикации за бързото „смаляване“ на първенеца на лежащата отвъд полярната окръжност Кебнекайсе. Днес, пет години по-късно, това е безспорен факт.

Към момента подобни истории представляват своеобразна аномалия и привличат внимание най-вече със сензационността си, ако обаче климатичните промени продължат в същия дух, занапред все по-често ще наблюдаваме такива явления.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.