В сърцето на Балкана: Екопътека Бяла река

Една чудесна идея за активен уикенд

0
 

Сподели

Shares

Замисляте ли се все по-сериозно за настъпващата есен, а с нея и един от най-очарователните периоди за разходка по екопътеки и водопади, а защо не и екопътеки с водопади?

Е, знаем, че и вие като нас се усмихвате докато четете това, затова веднага бързаме да ви дадем идея за предстоящите почивни дни. Сгушена в Балкана, екопътека Бяла река е една от любимите ни възможности за приятна и ненатоварваща разходка сред вдъхновяващо красива природа.

Екопътека Бяла река
Снимка: Михаела Стоянова

Местоположение

Бяла река се намира сравнително близо до град Калофер. Казваме сравнително, защото разстоянието съвсем не е голямо (само 7 км), но то се изминава по черен път, който изисква повишено внимание, ако преминавате по него с автомобил. Въпреки това пътуването си заслужава още от самото начало, защото непрекъснато Балаканът ще ви разкрива своите могъщество и величие.

Екопътека Бяла река
Снимка: Михаела Стоянова

Може би вече се досещате, че екопътеката е на територията на Национален парк “Централен Балкан” и всички правила за националните паркове важат с пълна сила там.

Преходът

Още в самото начало на екопътеката се усеща необикновеният заряд на Стара планина. Преходът започва по равен терен, който е близо до реката. Там има пейки и маси, което го прави чудесно място за пикник.

Не след дълго този терен се превръща в изкачване. То също не е дълго и отвежда всички хора до най-интересната част – дървените мостове и пълноводната под тях река, която непрекъснато бушува, а това от своя страна образува белия ѝ цвят. Ако някой има съмнения защо екопътеката се казва по този начин, в съответния момент – достигайки до реката – всеки може да си направи ясни заключения по темата.

Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река / Снимка: Михаела Стоянова

Малко след достигането до мостовете, настъпва и един от кулминационните моменти (макар и в началото на прехода), в който се открива интересен и несъмнено красив водопад.

Екопътека Бяла река
Водопад по екопътека Бяла река, Снимка: Михаела Стоянова

Голяма част от разходката след това продължава по дървените мостчета. Изкачвания като цяло не липсват, но преодоляването им си заслужава, защото след това те извеждат туристите до панорамни гледки от високо, които трудно оставят някого безразличен към красотата наоколо. Все пак имайте предвид, че на места се изисква повишено внимание, тъй като има стръмни участъци, по които дори може да ви се наложи да използвате и ръцете си.

Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река / Снимка: Михаела Стоянова

Самата екопътека Бяла река е кръгова, което означава, че не трябва да се връщате по един и същи път. Това прави маршрута още по-интересен. През цялото време също така ще срещате информационни табели, които дават допълнителна информация за флората и фауната в парка. Част от тях са направени по интерактивен начин – от едната страна виждате растение или животно, след което имате възможност да завъртите съответния квадрат и да научите наименованието му.

Дължина и времетраене

Дължината на екопътеката, както можете да видите и на една от табелите в началото на маршрута, е 1830 м. Усилието да преминете по пътеката ще ви коства 3724 крачки. Надморската ѝ височина е 540 м в началото и ще ви отведе до 630 м, което означава, че ще преодолеете минимална денивелация. В спокойно темпо ще ви отнеме около 2 часа, за да се върнете на изходната ѝ точка. Това означава, че ще имате време да посетите и други интересни места около Калофер. Съвсем близо до началото на екопътека Бяла река е и Калоферският мъжки манастир.

Екопътека Бяла река
Информационна табела за Екопътека Бяла река / Снимка: Михаела Стоянова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.