Кои българи ще изкачват осемхилядници през есенния сезон в Хималаите?

0
 

Сподели

Shares

Само от преди няколко дни в Хималаите отново е оживено. Както винаги, и сега то е главно около най-високите върхове на планетата – тъй наречените осемхилядници. Тъй като и в този сезон България отново има своите кандидати, ние отново „ще сме там”.

Кои са те и какви са техните цели?

Атанас Скатов, който след много кратка почивка отново отлетя на изток. Този път целта му е Дхаулагири /8167 м/. Върхът е добре познат на Наско, защото преди три години той направи неуспешен опит, но бе достигнал почти до края. Лошото време си каза тежката дума…

Дхаулагири
Снимка: Wikipedia

Интересното за Скатов е това, че ако той успее, ще се изравни с Боян Петров и дори ще го изпревари, защото и двамата ще имат по 10 различни осемхилядника, но Наско ще има превес с едното си повторение на Еверест. И още нещо, което ще бъде в плюс за сливенския алпинист. Той ще стане първият българин, който в една календарна година ще стъпи на четири върха – Кангчендзьонга /15 май 2019 г./, Хидън пик /12.юли 2019 г./, Гашербрум 2 /18 юли 2019 г./ и Дхаулагири  /……………../. Той замина за Непал на 7 септември и вече се е устроил на базовия лагер.

Другият връх, който ще бъде под наше наблюдение, това е Манаслу /8163 м/. Там Владимир Павлов ще направи опит за изкачването му, като при успех ще „слезе” от върха с помощта на любимия си сноуборд. Какво знаем за него? Ами това, че е силно влюбен в този спорт, че иска да го практикува там, където много малко негови колеги са го правили. Бил е на вр. Демавенд в Иран, на пик Авицена, на Монблан. Голямата му мечта обаче е осемхилядният Шиша Пангма. Но този връх е забранен от есента на миналата година. Поради това, сега той се е насочил към вр. Манаслу.

Манаслу
Photo credit: Ben Tubby – flickr.com

Второто лице за този връх е почти непознато за повече от любителите на алпинизма и това е Момчил Бошняков. Момчил обича планините, но до този момент няма впечатляващи успехи. Неговата цел е просто изкачване на върха, както това правят алпинистите. Да пожелаем успех на нашите момчета и то не само на тях, но и на всичките 260 алпинисти  /201 мъже и 59 жени/. В този момент в базовия лагер има още 270 души обслужващ персонал /269 мъже и 1 жена на / или общо в подножието на Манаслу този сезон ще бъде едно цяло село от общо 530 души. От  различните сводки, до които се добрахме, става ясно, че 270-те алпинисти са представители на 44 националности, като най-голяма е групата на САЩ – общо 14 алпинисти.

Всъщност все още не всичко е ясно за този сезон, защото ако шерпът Нирмал Пурджа получи разрешение за Шиша Пангма, то той ще вземе в състава си и Стефан Стефанов с когото са много добри приятели. Това ще се реши най-късно до 24 септември.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.