Раница Fjallraven Abisko Friluft 45: Тест-ревю за функционалност и практичност

Шведите получават нашето позитивно "да"

0
 

Сподели

Shares
Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Преди известно време си бях наумил че искам да си сменя раницата, която ползвам за преходи в планината и пренос на багаж. Старата ми раница бе удобна и в отлично състояние, но си имаше функционални недостатъци, които ме караха да потърся нещо друго.

Всъщност така и не потърсих друго – то само ме намери.

Просто един ден в интернет ми попадна снимка на раница, която толкова силно ме привлече , че последвах линка, водещ към нея. Озовах се в сайта на Fjallraven.

Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Признавам си, първоначално силно ме привлякоха цветът и дизайнът на раницата – искрящото кърваво оранжево, изчистената линия и най-вече вентилираният мрежест гръб. От години ползвам вело раница с вентилация на гърба и когато видях, че въпросната раница – Abisko Friluft 45 – е оборудвана с такъв, бях още по-заинтригуван.

Прегледах още няколко ревюта и спецификации и я поръчах. Много скоро направих и първия тест в планината. За пореден път шведите доказват че са добри не само в дизайна, но също и в практичността и качеството на продуктите си. Няма да изпадам в технически подробности, които всеки би могъл да прочете на сайта на Fjallraven.  По скоро ще разкажа как на мен тази раница ми послужи за приключенията.

Едно от основните функционални предимства на тази раница, за мен, бе предният и капак , който дава достъп до цялото вътрешно отделение. Това ми липсваше досега, и за да изкарам нещо по-отвътре, трябваше да изпразня половината раница.

Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Е, вече нямам този проблем, понастоящем мога лесно да стигам до цялото съдържание на раницата без да се налага да размествам нищо в нея. Улеснява ме с бързо изваждане или събиране на багажа и най-вече оптимизиране на подредбата. Капакът е особено удобен за бързо вадене на неща, например малка чанта с фотоапарат.

От горната страна на раницата, където с едно дръпване се отварят и затварят връзките към вътрешното отделение, достъпът също е много бърз и удобен. По раницата няма излишни детайли като коланчета, гайки, катарамки… Всичко е прецизно оптимизирано.

Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Много ми допадат начинът, по който са конструирани страничните джобове, които в моя случай се оказаха перфектни да поставя фото статив и да го доприкрепя със страничните колани. За същите цели служат и коланите от долната страна на раницата, в моя случай там бе палатката.

Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Относно вентилирания гръб, който представлява мрежа, опъната на 4-5см от задната страна на раницата и алуминиевия самар, мога само да кажа ,че който не го е опитал, не го е оценил. Разбира се, удобството на раницата зависи много и от начина на подредба на багажа и доброто ѝ прогонване върху гърба.

Важно е да отбележа, че раницата има мъжки и женски вариант. Разликата им идва единствено от ергономичноста на презрамките, като при дамският модел те са една идея по събрани.

Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Както споменах по-горе, използвам раниците не само за трекинг, но и за всякакви други активности и пътувания. Със своите 45 литра, в Abisko Friluft 45 можеш да събереш основните неща и дрехи, от които имаш нужда, без особен риск да се претовариш или да вземеш нещо ненужно.

Това определено е раница която препоръчвам за хора, желаещи да съчетаят функция, качество и стил. За тези, които не искат просто бюджетен продукт, а раница на която могат да разчитат за наистина дълъг период от време.

Fjallraven Abisko Friluft 45
Снимка: Тихомир Рачев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.