Audi AI:TRAIL quattro: Концептуален офроуд електромобил от зеленото бъдеще

Високотехнологичната приключенска машина е снабдена с дронове и изминава до 500 км с едно зареждане

0
 

Сподели

Shares

Ако говорим за пътуване в бъдещето можем спокойно да кажем, че от Audi полагат сериозни грижи това пътуване да бъде достатъчно комфортно и високопроходимо, за да се превърне в настояще.

Автомобилната компания представи своя концептуален офроуд звяр Audi AI:TRAIL quattro, чрез който маркира бъдещите си планове за развитие откъм инженерна и дизайнерска гледни точки.

А те са доволно респектиращи.

Audi AI:TRAIL quattro е наситен с високотехнологични решения електромобил, създаден да преодолява всякакви препятствия на и извън пътя.

Концептът е снабден с четири двигателя, всеки от които задвижва по едно колело. Общата им мощност е равна на 320 кВт, а въртящият момент възлиза на 1000 Нм. Автономна електронна система следи за работата на двигателите, така че всеки от тях да се адаптира оптимално добре към спецификите на конкретния терен. Просветът от 34 см и 22-инчовите колела позволяват на машина да преодолява водни препятствия с дълбочина до 50 см.

Батерията е изчислена да обезпечи до 500 км по асфалт и до 250 км по труден терен с едно зареждане. Максималната скорост е ограничена до 130 км/ч, а масата на автомобила, събран от алуминий и въглеродни влакна, е 1750 кг.

При движение в градска среда или по магистрала концептът позволява използването на безпилотен режим от Ниво 4 (всички функции, вкл. паркиране, без нужда от каквато и да е намеса на водача), а в офроуд режим безпилотният режим е Ниво 3 (автомобилът управлява всички функции с ниска скорост и следи за критични фактори, при които водачът да поеме контрол над управлението).

Машината е оборудвана с множество скенери и сензори, които следят за всякакви изненади по пътя. Изящно вписани в силуета LED фарове пък осигуряват нужната видимост.

Като допълнителна помощ на водача са предвидени пет дрона Audi Light Pathfinders, които самостоятелно излитат и кацат от покрива на автомобила, където са инсталирани и специални портове за безжичното им зареждане. Основната функция на дроновете, снабдени с Audi Light Companion, е да осветяват допълнително пътя. Контролират се от изкуствения интелект на автомобила, а информацията от тях се предава чрез камери на дисплей, върху приборното табло.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.