Няколко експедиции се готвят за първо зимно изкачване на К2

Върхът все още е единственият осемхилядник, неизкачван през зимата

0
 

Сподели

Shares

Зимата отново наближава с обещания за много интересен и динамичен сезон в света на алпинизма. За поредна година ще се осъществят опити за първо зимно изкачване на втория по височина връх в света – К2, който до ден днешен остава единственият неизкачен през белия сезон осемхилядник.

K2
Снимка: Wikipedia

Сред небезизвестните имена, които ще се опитат да пренапишат историята на К2, е това на Денис Урубко. Именно той беше част от полската експедиция, която преди две години направи неуспешен опит да достигне върха. Този път Денис Урубко няма да е част от националната експедиция, а целите му са още по-амбициозни, като преди К2 той планува да се отправи и към Броуд Пик, за да се аклиматизира.

Друго от важните имена, които светът на алпинизма ще следи с интерес през зимата, е това на Мингма Шерпа, който има богат опит в изкачванията на осемхилядници. Към неговата експедиция ще се присъединят още двама алпинисти – исландецът Джон Снорри и китаецът Лао Ли. През есента тримата заедно ще се отправят към Манаслу, за да се сработят за предстоящото им зимно изкачване.

Един от алпинистите, който се очакваше и през предстоящия зимен сезон да се завърне в района на К2, е Алекс Чикон. Той обаче споделя, че не е харесал подхода за изкачване, използван през изминалата зима, затова ще се дистанцира и ще наблюдава развоя на събитията отдалеч.

С интерес очакваме да разберем каква ще е развръзката и дали К2 ще остане единственият неизкачван осемхилядник през зимата и следващата година.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.