Юбилейна среща: 10 години от успешното изкачване на Мон Блан от обездвижения алпинист Иван Кожухаров

Събитието ще се проведе на 17 септември от 19.00 ч. в Walltopia Climbing Center

0


Дата на събитието: 17.09.2019

Сподели

Shares

През 1990 год., при катерене в Алпите по западната стена на връх Пти Дрю, група български алпинисти попада под огромен каменопад. Тежко засегнат е един от тях – Иван Кожухаров. Инцидентът го обездвижва, а лекарската прогноза е, че няма да може да живее извън болнична обстановка. Стъпка по стъпка, Иван успява да преодолее тези нови и трудни житейско-скални пасажи. Макар и прикован към количка, той се завръща в планината и заедно със своите приятели и колеги алпинисти намират начин отново да се катерят заедно.

Следват много успешни експедиции и споделените върхове, едно от най-важните достижения е изкачването на Мон Блан на 8 септември 2009 г.

За този подвиг алпинистът Мариан Вълчев, част от екипа „Споделени върхове“, реализирал проекта, споделя:

Вероятно много хора искат да правят нещо, да бутат напред! Но не всички го могат. Иван го прави! Имаше и малко национализъм в цялата работа. На едно от събиранията на екипа, буквално казах на момчетата: „Дайте да се напънем и да покажем, че сме нещо.“ И ние, трийсетина човека от България, обърнахме планината с хастара навън.“

А самият Иван ще добави:

Събрахме се 35 души и направихме нещо, което за някои изглежда необичайно, чудновато, а за някои може би дори сензационно. Но то е израз на много истински, човешки ценности – приятелство, себеотдаване, мотивация, жестоко постоянство и работа. Това, което ние свършихме в планината, може да се върши във всяка област на живота – в личен, в обществен, в професионален план. С този екип, с тази мотивация, с която се качихме на този връх, ние можем да направим много работи, каквото си поискаме. Можем да изядем едно агне или пък да вземем 50% дял от някои пазар…“

10 години след Мон Блан, на 17 септември 2019 г., от 19:00 ч., в Walltopia Climbing Center ще се проведе юбилейна среща, организирана от Иван Кожухаров и екипа на „Споделени върхове“.

Входът е свободен, а водещ на събитието ще бъде Ива Дойчинова.

„10 години от експедиция Мон Блан 2009“ – Програма:
18:30–19:00 – Добре дошли (настаняване)
19:00–19:10 – Откриване
19:10–19:45 – Прожекция на „Да стъпиш на Мон Блан“. Филмът е печелил различни награди, включително „Златен Дявол“, категория „Планини“ от 42-рия Фестивал на планинарските филми в Диаблере, Швейцария.
19:45–20:35 – Разговор за: Алпинизма, катеренето, планината, рисковете, целите, приятелството, споделените върхове.
20:35–20:50 – Дискусия, въпроси и отговори
С УЧАСТИЕТО НА: Иван Кожухаров, Александър Шопов, Георги Георгиев, Георги Пенев, Дойчин Боянов, Мариян Вълчев, Петко Тотев.

Ще бъдат показани и кадри от други изкачвания на екипа на „Споделени върхове“, а едновременно с това от 21:00 ч. ще има и споделени бири.

Още информация за събитието можете да намерите на неговата Фейсбук страница.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.