10 години от първия хайлайн в България: Един юбилей на 70 метра височина!

Едно дело, започнато от поляка Кшищоф Качмарек намери своето място сред българските приключенци

0
 

Сподели

Shares

Преди 10 години един поляк, влюбен в България полага началото на нещо ново и непознато за нашите ширини – първият опънат у нас хайлайн.

Името на този пионер е Кшищоф Качмарек, а мястото – скалите край пловдивското село Бряновщица, където се появява 30-метровия хайлайн Сатурн 10.

След Бряновщица Кшищоф посещава още много затънтени кътчета на родината ни и опъва над 100 хайлайна. В списъка му са места като пещера Проходна, Ждрелото на река Ерма, скалите до Синеморец и още много други…

Размахът, с който “твори” полският графичен дизайнер е нужната искра, разпалила страстта към “събирането” на височините с лента у много български приключенци. Те също превръщат този спорт в свой начин на живот.

Така се стига до 2 септември 2019 г., когато скалите над Бряновщица отново са свързани една с друга. Този път лентата е опъната от Людмил Иванов – един от най-запалените български слаклайнъри – и опитния екипаж на Slackline Bulgaria

Датата не е избрана случайно – Кшищоф Качмарек е роден именно на 2 септември. По този начин момчетата отбелязват едновременно десетгодишнината от първия хайлайн у нас и отдават почит към делото на човека, когото с право можем да наречем първопроходецът на хайлайна у нас.

В чест на рожденника, лентата е опъната точно в неговия стил, а относно мотивацията, юбилеят да бъде отбелязан по този начин Людмил развълнувано споделя:

“Тази година се навършват 10 години откакто човек с енергия и вдъхновение полага началото на нещо толкова красиво и вълнуващо, без да има с кого да го сподели. Години по-късно се появяваме ние, за да изживяваме това, което той е сътворил, опознавайки най-красивите, чупливите и затрънени места на нашата малка, но невероятно красива земица. 

Без неговата помощ и знание нямаше дори да мога да си помисля да седя там където седя в момента – на ръба на една скала до хайлайна “Аве Цезар”, един от последнитепроекти на рожденника (70 метра височина, 110 метра дължина). и да се радвам на залеза, с нетърпение да мина по лентата на отсрещната скала. Благодаря ти Кшищоф Качмарек! Благодаря ви Лена и Инкогнито!”

Останалото е емоция, сливане с природата и малко снимки:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.