Историята на Алекс Хонълд от „Сам на Скалата“

0
 

Сподели

Shares
Алекс Хонълд
Снимка: gq.com

Алекс Хонълд е един от най-добрите и вдъхновяващи свободни катерачи от настоящото поколение. През юни 2017 г. той изкачи Ел Капитан в Националния парк „Йосемити“, по маршрута Фрийрайдър (Freerider), без въже и защита. Скалата Ел Капитан е висока 914 метра и никой дотогава не бе успявал да я изкачи соло. Този подвиг му донася слава за една нощ дори извън катераческата общност. А самото катерене като спорт става все по-популярно в целия свят, включително България.

Детство

Алекс Хонълд  е роден на 17 август 1985 г. в Сакраменто, Калифорния. Започва да се катери, когато е на 11 години. След като завършва гимназията „Мира Лома“ със среден успех 4.7, е приет да учи инженерство в Калифорнийския университет в Бъркли, а на 19 години напуска университета и оттогава е посветил цялото си време на катеренето. Една от причините да започне катери свободно, без въже, е срамежливостта му. Като тийнейджър родителите му го стимулират да се катери, но той не смеел да пита дали може някой да го осигурява с въже и затова предпочитал да тренира сам. Любимият район на Алекс е Националния парк Йосемити заради неговите впечатляващи стени и благоприятни климатични условия през по голямата част от годината.

Алекс Хонълд
Снимка: alexhonnold.com

Първи постижения в катеренето

Алекс Хонълд учуди обществото през 2008 г. с фрий соло на Муунлайт Бътрес в Националния парк „Зион“ в Юта. Следват многобройни зрелищни успехи на свободни соло катерения като фрий соло на „Стандартния северозападен“ маршрут на Халф Доум на 6 септември 2008 г. (правейки го първия човек да постигне това), изкачване на Дерето на Лоу на връх Кинабалу в Борнео през 2009 г., множество малки кули в пустинята Енеди, Чад, през 2010 г., фрий соло на „Ел Сендеро Луминосо“ (5.12d) и много други. Много бързо славата му се разнася в Долината на Йосемити и скоро става един от най-известните катерачи на нашето време. Можете да прочетете повече за първите му постижения и ранния му живот в книгата “Сам на скалата”.

Алекс живее във вана си от няколко години

Както много други катерачи, Алекс също живее във ван през първите си години на катерач. Той живее в къмпинг бус от началото на кариерата си, защото по думите му, така е най-практично за него, може да пътува от място на място и да катерик, когато поиска. Буса е напълно оборудван с легло, малък хладилник, газова печка, соларно захранване и много шкафове за оборудването му за скално катерене.

Алекс Хонълд
Снимка: alexhonnold.com

Фрий соло изкачването на Ел Капитан

Най-големият му успех идва с първото фрий соло изкачване на Ел Капитан на 3 юни 2017 г. за 3 часа и 56 минути. 

Как Алекс се е подготвил за изкачването на Ел Капитан

Ако някой някога щеше да изкачи Ел Капитан без въже, всички вярваха, че то това би било Алекс Хонълд. Той тренира за това изкачване повече от година на различни места в САЩ, Китай, Европа и Мароко. Тесният кръг от приятели и познати, които знаели за проекта му го пазели в тайна.

Хонълд прави опит да изкачи соло Ел Капитан в края на катераческия сезон през 2016, но прекъсва опита по време на едно от първите въжета. За да е сигурен, че при следващия опит всичко ще протече гладко, той тренира още по-интензивно. Изкачва много дълги маршрути и почти не почива при тренировките. Изкачва и самия маршрут Фрийрайдър (Freerider) многобройни пъти с въже, за да избере най-правилния път и да научи всички движения на ръцете и краката си наизуст.

Постижението на Алекс е феноменално, защото скалата е по-висока от най-високата сграда в света. Реално само двама други алпинисти официално заявяват, че имат намерение да направят подобно изкачване, но не успяват.

Алекс Хонълд
Снимка: alexhonnold.com

Маршрутът, който Хонълд избира, Фрийрайдър, е тест за всяка част на тялото му – от пръстите на ръцете до мускулите на краката, а факторите на околната среда са допълнителни предизвикателства, които той трябва да прецени.

Можете да гледате спечелилия “Оскар” филм “Сам на скалата” по National Geographic или да го закупите през iMovies. Гледането си заслужава! Последните 20 минути от филма показват самото катерене без въже по Ел Капитан. Сцени, от които ще ви настръхнат косите! 

Как Алекс възприема идеята за страха

Едно от най-интересните неща относно Хонълд е възприятието му за страха. Ако го попитате дали някога е имал страх от смъртта, той ще ви каже, да. Това се случва когато е на 19 години и се подхлъзва за малко.

Признава, че когато започва с необезопасеното катерене, е чувствал страх. Но след много тренировки и опит, вече има способността да не изпитва този страх. Във филма “Сам на скалата” той се подлага на изследване, показващо, че неговата амигдала (частта от мозъка, отговорна за усещането за страх) не се стимулира по обичайния при повечето хора начин. Трябва да се вземе предвид, че за изкачването на Ел Капитан без въже, Алекс тренира усилено по маршрута с въже. Той запомня всички стъпки, и чак когато е психически и физически готов за изпълнението, прави успешното изкачване. Психическата подготовка при преодоляването на страха е не по-лесна от физическата.

Алекс Хонълд
Снимка: alexhonnold.com

Фондацията “Хонълд”

През 2012 г., когато Алекс е на 27 години, той основава фондация „Хонълд“. Тя подкрепя малки социални и екологични организации и финансира инициативи за чиста енергия по света. Хонълд казва, че дава около една трета от приходите си за неправителствената му организация. Понякога той също участва в инициативите, както се вижда на началната страница на фондацията “Хонълд”, където Алекс монтира слънчеви панели върху къщи в Ангола.

Алекс Хонълд е един от най-интересните спортисти на съвременния свят, но определено не е единственият. Ако искате да научите повече за историите и постиженията на други спортисти, можете да разгледате предлаганите книги за спорт и туризъм.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.