Испанец преплава със SUP от Калифорния до Хаваи

Антонио де ла Роса изминава 4600 км за 77 дни, борейки се със силни ветрове и прибой

0
 

Сподели

Shares

Испанецът Антонио де ла Роса се превърна в първият човек, прекосил разстоянието между Калифорния и Хаваи, покачен върху SUP.

Приключенецът отплава от Сан Франциско на 4 юни и прекара 77 дни във водата, оказали се достатъчни за 4600-километровото му водешествие, завършило успешно в яхтеното пристанище на Уайкики.

Всъщност плавателното средство на Антонио само условно може да бъде наречено SUP. Макар и задвижвана с помощта на изправен стоеж и SUP гребло, 7,3-метровата дъска, драстично удължена, за по-голяма стабилност в открития океан, е снабдена с вътрешни отделения за екипировка и провизии, а също и малко спално помещение.

След около два месеца и половина на вода, испанецът определи начинанието си като момент на „абсолютна самота и самодостатъчност“. Последният ден от плаването се оказва и неговият най-труден етап. За разлика от откритите води, където не е нужно да се притеснява, че ще се удари в нещо, наближавайки Хавай, на Антонио му се налага да се бори със силни ветрове и тежък прибой, за да не се блъсне в някоя крайбрежна скала. Битката продължава почти 24 часа.

Разбира се, авантюристичното начинание не е самоцел, а е подкрепено от благородни мотиви – повече хора да обърнат внимание на замърсяването на океаните. За тази цел не-SUP-ът на де ла Роса е изписан с думите „Спасете океана“ и „Не на пластмасата, не на мрежите, рециклирайте“.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.