Motorola One Action: Смартфонът с екшън камера

Бърз тест драйв на снимачните възможности

0
 

Сподели

Shares

В средата на август се състоя световната премиера на най-новия член на смартфон семейството на Motorola – моделът One Action.

Последната думичка някак се загнезди в съзнанието ни и не след дълго устройството се озова в нашите ръце за един бърз тест драйв.

Първата екшън камера със смартфон функции

Да, именно наличието на ултра широкоъгълна екшън камера ни привлече така неустоимо към телефона. Всъщност точно заснемането на видеа и фотоси е основният акцент в модела, въоръжен с три камери на гърба (едната служи като 5-мегапикселов датчик за дълбочина и помага за фокусирането) и една селфи отпред.

3… 2… 1… Видео!

16-мегапикселовата екшън камера, със зрително поле от цели 117 градуса (еквивалент на 13 мм фотообектив) и светлосила f / 2.2, е завъртяна на 90 градуса спрямо оста на телефона, което си е пробив отвсякъде, защото най-сетне можем да гледаме качествени хоризонтални видеа, въпреки наложилият се през годините първосигнален похват операторчето да държи устройството във вертикално положение.

Панорамиране с екшън камерата (FHD 21:9).
Видео: Христо Узунов

Режимът за стабилизация на изображението е дигитален, но се справя чудесно с всякакви трептения, включително такива от спускащ се по чакъл велосипед.

Стабилизация при интензивно друсане.
Видео: Христо Узунов

Тук трябва да споменем и един особен момент – единственият начин да използвате свръх широкоъгълната леща за снимки е като стартирате видео заснемане, по време на което на дисплея се появява иконка с диафрагма, чието натискане всъщност записва снимки, не по-големи от 3 мб, отделно от видеото. 

Motorola One Action
Кадър със широкоъгълната леща, направен по време на видео запис.
Снимка: Христо Узунов

Екшън камерата снима видео във FHD формат със 60 кадъра в секунда и съотношение 16:9 или 21:9, докато основната камера е способна да прави видео в 4K UHD с 30 или 60 кадъра в секунда.

Кажете “зеле”

Motorola One Action се представя отлично и на фотографския фронт. Основната и селфи камерата са заредени с по 12 мегапискела, като светлосилата на първата е f / 1.8, а на втората f / 2.0.

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов
Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

На дневна светлина прави резки снимки с ясно изразени детайли и добър динамичен диапазон. Макрото също е с чудесна детайлизация и острота върху фокусирания детайл. 

Motorola One ActionMotorola One Action
Снимка: Христо Узунов
Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

Благодарение на Quad Pixel технологията камерите на телефона оперират достатъчно добре и при слабо осветление, макар, че в този случай се забелязват загубата на детайли, шум и приглушени цветове.

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

8-кратният цифров зуум позволява да си играем с далечните разстояния, но от 4Х нагоре не можем да говорим за качествено изображение.

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

Гъдели

В софтуерно отношение производителите са се постарали потребителското изживяване да е на ниво, предлагайки, както пълен ръчен контрол над настройките за заснемане, така и различни полезни и/или развлекателни функции с изкуствен интелект като режимът за автоматично подобряване на изображението, спрямо особеностите на заобикалящата среда, черно-бели снимки със запазване на допълнителен цвят по избор,, timelapse и slow motion видео, тонове филтри и ефекти…

Slow motion.
Видео: Христо Узунов

Други акценти

Дизайн

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

С размерите си от 160 х 71 х 9,15 мм, телефонът се отличава с издължен профил, който удобно стои в ръката въпреки 6,3-инчовия CinemaVision дисплей с неортодоксалното съотношение 21:9. 

Версията Denim Blue е в приятен тъмно син цвят, като задния панел е гланцов с интересен 3D ефект, наподобяващ ситна метална мрежа. Акцент върху този панел е логото на Motorola, поставено във леко вдаден навътре кръг, зад който е скрит сензорът за пръстови отпечатъци.

Дисплей

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

Както споменахме, дисплеят е 6,3-инчов FHD (1080* 2520) и съотношение 21:9, перфектен за гледане на филми или четене. 

Изображенията върху екрана са остри и контрастни, достатъчно добре различими дори при силна слънчева светлина. 

Интересно решение е позицията на предната селфи камера, която в действителност е разположена върху самия екран и част от случващото се, върху него обхваща външните граници на камерата.

Чертата

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

Motorola One Action е насочен към потребители, които обичат да използват камерата на смартфона си по всяко време и при различни ситуации и е съобразен именно с техните нужди и изисквания.

Без да се спираме подробно на производителността и софтуерните дадености на модела, можем спокойно да кажем, че това е един приличен за класа си телефон. При експлоатация оставя усещането за надеждно и качествено произведено устройство, което си тежи на мястото/ в ръката!

Motorola One Action
Снимка: Христо Узунов

Спецификациите

Операционна система:
Android OS, v9.0 (Pie), Android One
Процесор:
Samsung Exynos 9609: Octa-core CPU
Вътрешна памет:
128 GB
RAM памет:
4 GB
Допълнителна памет:
Micro SD карта до 512 гб
Размери:
160.1 x 71.2 x 8.7 мм
Тегло:
176 гр.
Дисплей:
6.3“ FHD + IPS + 21:9
Резолюция:
2520 x 1080
Камера:
12 MP + 16 MP + 5 MP
Предна камера:
12 MP
Батерия:
3500 mAh
Екстри:
Dolby Atmos, HDR, GIF режим, Лицево разпознаване, Moto Action, Сензор за пръстов отпечатък

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.