Учените дават още 10 години живот на останките на „Титаник“

Това установи екипът на Виктор Весково при първото от 14 години насам спускане до легендарния лайнер

0
 

Сподели

Shares
титаник
Снимка: huffpost.com

14 години след последното спускане до „Титаник“, екипът на Виктор Весково, който наскоро подобри рекорда за най-дълбоко гмуркане с батискаф, достигайки Марианската падина, навести останките на легендарния кораб.

Потапяйки се с идеята да снимат кадри за научнопопулярен филм, изследователите правят мрачно откритие – печално известният плавателен съд се разпада с бързи темпове.  Констатацията е направена, след оглед на палубата, където повечето от помещенията са пред тотален разпад. Любимата пък на всички фенове на кораба капитанска вана, която се виждаше между отломките, вече е изчезнала.

Титаник
Снимка: encyclopedia-titanica.org

Учените вещаят тъжен край на едни от най-известните подводни останки, като предполагат, че е напълно възможно до 2030-та година те да изчезнат напълно.

Наред с морската вода и подводните течения, водеща роля за унищожаването корпуса на „Титаник“ има уникалната металоядна бактерията Halomonas titanicae, открита на борда на кораба през 2010 г. и кръстена на него.

За щастие учените от експедицията успяват да заснемат лайнера с помощта на фотограметрични методи, които в бъдеще ще позволят да се пресъздаде „Титаник“ във виртуална и разширена реалност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.