Мачетето: Безкомпромисно полезният инструмент

Видове, характеристики и начини на употреба

0
 

Сподели

Shares

Всеки любител на планинските преходи, който някога е хващал мачете знае колко безценен помощник може да бъде то. Особено по време на глиганинг. Благодарение на него ще преминете през най-гъсти шубраци и успешно ще си набавите дървен материал за огъня или за импровизирания подслон.  

Наред с конвенционалните функции едно мачете може да бъде използвано и за редица абстрактни дейности като например да разбърквате жаравата в огнището, да се подпирате на него, изкачвайки стръмни склонове и дори да си изкопаете малка яма, ако ви се наложи.

Това, разбира се, са само част от многобройните приложения на този универсален инструмент. Останалите зависят единствено и само от вашите нужди, фантазия и особеностите на конкретния модел.

ХАРАКТЕРИСТИКИ И ВИДОВЕ

Видове мачете
Снимка: Христо Узунов

Самата дума “мачете” произлиза от умалителната форма на испанската дума “macho”, която често се използва като нарицателно за чук. С нея обикновено се определят подобни на сатър ножове с дължина на острието между 30 см и 50 см. 

Изначално мачетето се използва като инструмент за селскостопански дейности или като оръжие. Най-разпространено е в латиноамериканските страни, където с него режат захарна тръстика или транжират месо. Употребата на мачете е характерна и при някои елементарни дърводелски работи, като например изработката на заготовки за дървени дръжки на различни други инструменти.

Поради здравината и гъвкавостта си мачетето спокойно може да бъде използвано и като оръжие. Факт, който намира отражение в редица примери от военната история. Например по време на битката за Хавана от 1762 г. селските опълченци използват този инструмент, за да защитават града си – тогава важна испанска военноморска база – от британските войски. Години по-късно същото оръжие е използвано от местните, за да се разправят и с испанските си колонизатори, но това е друга тема.

Невероятните качества на “шанцовия инструмент” бързо го превърнаха в незаменима част от екипировката на много планинари и почитатели на изживяванията на открито. Ако сте от тези хора и тепърва обмисляте да се сдобиете с подобен симпатяга трябва да знаете, че съществуват няколко основни типа мачете:

Латино

Видове мачете
Снимка: knifecenter.com

Това е класическият тип мачете, познато още като “мачете за храсти”. Характеризира се с прав гръб на острието, умерено тегло и голяма здравина. Подходящо е за справяне с всякакви храсти и като инструмент за градинска и дърводелска работа.

Кукри

Видове мачете
Снимка: knifecenter.com

Кукрито е непалски нож с характерно изкривено навътре острие. Не е точно мачете, но функциите и външният му вид са подобни, затова е добре да сте запознати и с него. То е един от основните инструменти на непалците и характерна част от екипировката на тяхната армия. 

Острието на кукрито е съставено от три части – заостреният връх е добър за промушване, широката средна част е идеална за рязане и разсичане, а тясната зона в близост до дръжката служи за по-прецизни дейности като дялане и други.

Бауи-мачете

Видове мачете
Снимка: knifecenter.com

Този тип мачете е характерно за САЩ, тъй като е базирано на ножа, измислен от американския полковник Джим Бауи. Популярно е още като “голям Бауи-нож” и “мачете за оцеляване”. Някои от отличителните белези на Бауи-мачетето са клип пойнт острието и наличието на кука за дране на кожи. Това мачете е идеално за “сървайвъри”, борещи се за оцеляване в дивото или след зомби апокалипсис и хора, които прекарват основната част от времето си в гората.

Панга

Видове мачете
Снимка: hosstools.com

Панга или Топанга е мачете характерно за Източна и Южна Африка. Типични негови черти са уширеният гръб на върха на острието и дължина между 40 и 45 см. В много случаи горната извита част на острието също е заточена. 

Със своя дълбок корем и солидно тегло пангата е подходяща за кълцане, а извивката на острието дава възможност за лесно рязане. Върхът на това мачете е идеален за мушкане, тъй като формата на острието позволява голяма сила да бъде съсредоточена върху малка площ.

Боло

Видове мачете
Снимка: knifecenter.com

Болото е много подобно на пангата, но острието се разширява точно преди върха. Това позволява равномерното разпределение на теглото и увеличава контрола над инструмента.

Особено ефективно при кълцане, болото е често срещано на Филипините, където се използва в домакинството при обработка на големи парчета месо или за почистване на дворовете от храсти. Заради особеностите на острието си то е и предпочитан инструмент за прибиране на реколтата от соя или фъстъци. Болото също така е част от традиционното филипинско бойно изкуство – Ескрима. 

Паранг

Видове мачете
Снимка: knifecenter.com

Парангът също е близък до пангата и болото, но притежава по-късо и по-дебело острие, пригодено за грубо сечене. Подходящо е най-вече за унищожаване на дървесна растителност и е често срещано в Малайзия и Индонезия. Специфичната му извита форма позволява максимум ефективност при сечене с минимум усилия – без опасност от заклинване в дървесината.

Голок

Видове мачете
Снимка: hosstools.com

Поредното мачете, чиято родина е Югоизточна Азия. Късата му дължина не позволява да бъде използвано като оръжие (не, че не можете), затова пък се е превърнало в безценен земеделски инструмент, подходящ при сечене на дебела дървесина. 

КАКВО ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОР НА МАЧЕТЕ?

Видове мачете
Снимка: Христо Узунов

Когато си купувате мачете трябва предварително да сте наясно за какво точно смятате да го използвате. Това ще ви позволи по-лесно да се ориентирате в разнообразието от форми, размери и цени. Ето и още няколко насоки, върху които да помислите:

Дължина на острието

Стандартното мачете има дължина около 45-50 см, но съществуват и модели с дължина до 20 см, както и такива, по-дълги от 70 см. За да се ориентирате в този аспект, трябва да прецените кое е по-важно за вас. Дългото острие осигурява достатъчна сила и бързина при сечене, но използването му е затруднено в тесни участъци, където не можете да извършите пълен замах. Освен това – колкото по-дълго е едно острие, толкова по-трудно е за транспортиране. 

Късите остриета превръщат в предимство всеки един от недостатъците на по-дългите си събратя, но пък изискват повече физическа сила и време при отсичането на по-дебела дървесина.

Материалът, от който е направено острието

Най-често остриетата на мачете ножовете се изработват от неръждаема или въглеродна стомана. Ето и основните разлики – неръждаемата стомана ще ръждяса по-трудно от въглеродната, но за сметка на това не е толкова здрава. Въглеродната стомана, от своя страна, е по-евтина, може да издържи на повече злоупотреби, но е и по-податлива към корозия. 

Връзката с ръкохватката

С английския термин “tang” се обозначава тази част от острието, която преминава в дръжката и се свързва с чирените, за да образуват едно цяло. Уверете се, че моделът, който сте харесали е от типа “full tang” – тоест от върха до петата ножът е изработен от едно парче стомана. Тази особеност е изключително важна за здравината и издръжливостта на мачетето, освен това ще ви спести неприятните емоции, ако случайно острието “отхвръкне” от дръжката в неизвестна посока.

Материалът на дръжката

Материалът, от който е изработена дръжката е от значение най-вече за ергономията, но също така има отношение към издръжливостта на вашето мачете. Дървената дръжка е евтина, удобна и няма да охлажда ръката ви при ниски температури. Тя обаче може лесно да се нацепи или деформира, ако дълго време е изложена на влага. 

Пластмасовите дръжки, от своя страна оскъпяват крайната цена, но пък са по-издръжливи на външни влияния. Минусът им е, че при влажно време могат да се превърнат в един крайно неудобен, хлъзгав придатък към ултимативния инструмент. 

Разбира се, съществуват много други видове дръжки, изработени от различни материали, които осигуряват достатъчна ергономия и експлоатационна надеждност, но не трябва да забравяте, че те също оказват влияние на цената.

Алтернативата

Ако изложената тук информация не ви е убедила в практичността на мачетето като част от аутдор екипировката – имаме специално предложение:

Дизайнерското швейцарско ножче на Victorinox и 360° 

дизайнерско ножче на Victorinox и 360
Снимка: Христо Узунов

За разлика от мачетето този мултитул, плод на българо-швейцарската дружба, е с достатъчно компактни размери, за да се побере в джоба или дори да увисне на вашия ключодържател. 13-те различни функционалности, между които трион, шило и отвертка, пък гарантират, че ножчето ще ви помогне да се справите с всякакви извънредни ситуации.

Рисунката върху корпуса, изобразяваща един от любимите ни български върхове, преплетен с логото на медията, е специално създадена за проекта и е дело на художничката Аменун Женева.

Уникалната приключенска визия и факта, че са произведени само 100 броя ограничен тираж, превръщат ножчето не просто в полезна част от екипировката, но и в уникален аксесоар, подчертаващ индивидуалността на притежателя му.

Можете да го поръчате оттук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.