Кратка история на Българските колоездачни серии

От местните клубове до VIVACOM Downhill Series

0
 

Сподели

Shares

По повод петата годишнина на българските колоездачни серии и петото поредно издание на “Пампорово Байк Фест”, с което България ще е домакин за първи път на кръг от iXS Downhill Cup, решихме да разгледаме как се е стигнало до тук.

За да избягаме от сухата част на хронологията на събитията, помолихме един от най-активните байкъри – Милан Димов, участвал във всички състезания в този период, да оживи историята с личните си спомени, свързани с тези събития.

През 2015 г., с учредяването на Българска колоездачна лига (БКЛ) започна провеждането на българските колоездачни серии. Преди това, всеки местен клуб в близост до планината организираше собствено състезание и липсваше връзка между тях. Нямаше общи правила, ранкинг или каквато и да било система за проследяване на представянето и прогреса на състезателите.

Vivacom Downhill Series

Най-големите състезания се провеждаха в Сопот. Събираха се много хора и в началото на пролетта беше истински байк празник. От няколко години имаше байк парк и на Боровец, наскоро беше открит такъв и на Пампорово и почвата беше готова за следващия етап.

Българската колоездачна лига обедини големите състезания по планинско колоездене в различни дисциплини и създаде система за администриране на отборни и индивидуални състезатели. Всички състезания в календара започнаха да се провеждат под единен регламент с общо класиране и ранкинг система. Създадоха се единни правила за всяко състезание, което е част от сериите, независимо от дестинацията и локалните екипи. Това се отрази положително и мотивиращо на състезателите, защото даде възможност за проследяване на тяхния прогрес. При това, тъй като ранкинг системата е в съответствие с световните стандарти, тя им даде тласък към по-високо, професионално ниво на развитие на техните умения. Благодарение на сериите, стана възможно да се излъчват не само победители във всяко отделно състезание, но и годишни такива, във всяка мтб дисциплина, според различните категории, като възраст и пол.

Първото издание на сериите беше в най-атрактивната разновидност – градски даунхил. А първото от трите състезания в тези сериии се проведе във Велико Търново – градът с криволичещи улици на различни нива, много от които са стръмни баири. То привлече почти цялата общност и голямо медийно внимание. За огромния емоционален заряд на това събитие допринесе не малко присъствието на Филип Поук –  основателят на световните даунхил серии. Сериите завършиха два други града с подходящ терен – Плевен и Габрово, а по-късно се включват и други градове. През същата година стартираха и класическите даунхил серии в планините и към тях се добавиха крос кънтри, ендуро и детските даунхил серии. Три години по-късно, през 2018-та, към сериите беше включена и олимпийската дисциплина крос кънтри маратон.

Кратка статистика на проведените състезанията и участниците в тях за периода 2015-2019 г.

Сезон Състезания Състезатели
2015 16 504
2016 16 825
2017 19 1063
2018 31 1503
2019 28

Благодарение на тези промени, само за четири години броят на състезателите, включили се в сериите, се увеличи трикратно. И тъй като тези състезания станаха ежегодни и започнаха да се утвърждават като традиционни събития, местностите, в които се провеждаха бързо се наложиха като известни байк дестинации. Това привлече интереса на медиите, а също така и на спортни фотографи, местните хора и децата.

“…Помня, че до 2015-та трасетата за даунхил ми бяха някакъв космос. Струваха ми се много трудни, а колелото ми не беше за спускане, а по-скоро за каране по равни пътеки. И дори не го осъзнавах! Същевременно, на сцената имаше много добри карачи, които се състезават и сега, като Стиви Гатев, Росен Ковачев, Андрей Цолев, Стоян Костанев. Тогава отборът на Рам байкс ми бяха някакъв по-сериозен пример за работа в екип – идваха всички заедно на състезания и много се подкрепяха.”

“Когато стартираха сериите, беше голяма “сеч”. Имаше момент, в който всеки уикенд бях на състезание от градските серии или от класическия даунхил – яка въртележка! Най-забавното беше провеждането на ърбън сериите, три кръга всеки сезон, това бяха състезания, които се случваха сред гора от хора, която на моменти избухваше в шумна подкрепа или пък притихваше, когато някой падне… Велико усещане!“ 

„Лигата беше нещото, което промени коренно разбирането ми за състезанията, мотивирах се, нахъсах се да участвам във всички състезания от сериите и да съм в топ форма. Впоследствие разбрах, че това не е просто да кажеш „включвам се“, а е яко себеотдаване, което коства много време и усилия за подготовка, енергия и финанси. Всичко обаче имаше смисъл. В момента се чувствам по-добре от всякога – имам самочувствие като състезател, защото съм спечелил национални купи и имам няколко международни участия.” 

Vivacom Downhill Series

Пълната история можете да прочетете в юбилейния летен брой на списание 360°. Поръчайте го директно от създателите му, подкпрепете издаването на независими български списания, а ние от своя страна ще ви го изпратим с безплатна доставка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.