Наско Скатов стъпи и на Гашербрум II

С изкачването на 13-ия по височина връх в света, българинът добави трети осемхилядник в актива си през този сезон

0
 

Сподели

Shares

Третият осемхилядник в актива на Атанас Скатов за този сезон вече е факт! Тази сутрин, малко след 4:00 ч. българско време, алпинистът стъпи Гашербрум II.

Гашербрум II, лагер 3

Постижението за Скатов идва след успешно изкачените осемхилядници Кангчендзьонга и Гашербрум I, съответно на 15 май и 12 юли.

Достигането до Гашербрум II превръща алпиниста и в първия българин, изкачил Гашебрум I и II в рамките на един сезон, а в конкретния случай рекордно време от само 6 дни.

През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. От моята експедиция засега само аз успях да изкача и двата върха. Продължаваме надолу, като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина. – сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха (бел.ред. информацията е споделена във Фейсбук страницата на Атанас Скатов)

Със своите 8035 м Гашербрум II е тринадесетият по височина връх в света.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.