Забраняват достъпа до скалата Улуру от уважение към аборигените

Ограничението влиза в сила на 26 октомври

0
 

Сподели

Shares
Улуру
Снимка: commons.wikimedia.org

Улуру, вторият по големина скален монолит в света, ще бъде затворен за туристи от уважение към аборигените. Това ще се случи тази година на 26 октомври. Катерачи от цял свят бързат да посетят за последно каменната буца, която е и обект на ЮНЕСКО.

Улуру е свещено място за хората от племето Анангу, обитаващо тези земи. Във връзка с това членовете на племето изпитват голяма тъга, когато някой пострада или получи несъвместими с живота наранявания.

Тъй като катеренето по огромната скала е голямо предизвикателство, нараняванията и смъртните случаи не са рядкост. Над 37 души са намерили смъртта си на това място, от средата на 50-те години до днес.

Анангу са едно от най-старите човешки общества на планетата и собственици на територията около Улуру. Това обаче не спира стотици туристи да навлизат незаконно в земите им, да лагеруват там и да оставят големи количества боклук след себе си.

Според управата на Австралийски паркове през последната година се наблюдава 20-процентно увеличение на туристите към Улуру. Причината, освен предстоящата забрана на достъпа, е и в появата на нови самолетни линии до летище Айърс рок, които правят района по-достъпен.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.