Роук и децата на новото време

Запознайте се с Роук - първата в България детска школа за екстремни спортове и приключения сред природата

1
 

Сподели

Shares

Роук – първата в България детска школа за екстремни спортове и приключения сред природата започва да функционира в далечната 1992.

Детска школа за екстремни спортове Роук
Снимка: архив – Роук

Създателят и ръководител на този проект е Иво Калушев, с когото си поговорихме за историята и философията на това уникално училище. В разговора се включи и Ники – един от младшите инструктори на школата, който сега е на петнадесет години.

Името Роук е заимствано от поредицата “Землемория” на писателката Урсула Льо Гуин и то доста точно описва случващото се в школа Роук – така се казва островът, на който е детската школа за магьосници.

РОУК И ДЕЦАТА НА НОВОТО ВРЕМЕ

Кой е Иво Калушев?

Иво Калушев
Снимка: личен архив

Иво e създател на първия български интернет портал и частен клуб за екстремни спортове Extremno.com, собственик на мексиканската школа по пещерно гмуркане  Diving Mexico, както и на няколко други организации в областта в България и чужбина. Той е старши инструктор по спелеология, алпинизъм и скално катерене, пещерно гмуркане, аварийно спасяване и оцеляване в екстремни условия към редица водещи световни организации, както и международен  Outward Bound  и EDUCO инструктор. Пътешественик-мореплавател, пилот парапланерист, международен инструктор по бойни изкуства (5 дан TKW ITF, Wing Chun Kung Fu), както и световно известен пещерен водолаз и изследовател, Иво е ръководител на екипа, изследващ в Мексико най-дългата в света подводна пещера с единичен вход – Система Икстлан. И да не пропуснем да споменем, че също е кино режисьор и фотограф, чиято работа намери широко признание у нас и в чужбина.  Можете да видите един красив близо четиридесет минутен филм и да се гмурнете с Иво в подводните пещери на Мексиканския полуостров Юкатан във Vimeo: “THE UNEXPLORED – A special cave diving documentary.”

Преди всичко обаче Иво е забележителен  учител, който по неповторим начин успява да предаде духа на всички тези занимания на малки и големи, с непрестанна усмивка, доброта и истинско вдъхновение, раздавайки всичко от себе си. Без него нямаше да съществува нищо от прекрасния и магичен свят на Школата за Приключения Роук.

Детска школа за екстремни спортове Роук
Снимка: архив – Роук

Как започна твоят път на учител?

Още от малък пътувах много по света и кръгозорът ми доста се разшири. Основах детската школа още през 1992, когато бях на 18. Тогава се казваше Екологично Дружество “Залмоксис” – кръстихме го на един легендарен магьосник от нашите земи. От много малък се занимавах с катерене и пещерно дело. На 16 годишна възраст работих малко в един детски лагер в САЩ и много ми хареса идеята да се работи с деца и да им се помага да установят връзка с природата по различен начин. Школата тръгна като една много свежа идея и бързо набра скорост. Още към първата програма, която обявихме, имаше огромен и неочакван за нас интерес. Тогава за десет места правихме интервюта с повече от сто деца в продължение на две седмици. Лека полека стана ясно, че има смисъл да се развива това начинание, още първите ни групи бяха много силни. Станаха чудеса с тези деца! Това бяха дълги програми –  по 6 месеца – и стана ясно на всички, че Роук има причина да съществува.

Детска школа за екстремни спортове Роук
Снимка: архив – Роук

Така тръгна всичко – от една искрена идея, която вече 27 години съществува и се развива. Но се развива по малко по-нестандартен начин, защото повечето подобни организации търсят разрастване, а ние търсим точно обратното. Ние намалихме броя на децата, с които работим и направихме много по-труден подбора. Вдигнахме летвата много. В момента целта ни е да работим със съвсем малки групи – обикновено по 5-6 деца, но имаме дори програми за по 1 или 2 деца, като целият ресурс, с който разполагаме, се използва за тяхното развитие.

С какъв ресурс разполагате?

Работим тук в много тясно сътрудничество с Българската Асоциация по Екстремни Спортове, имаме и няколко бизнес организации в Мексико в областта на екстремните спортове и природните дисциплини. Също така имаме туроператорска агенция за VIP турове из джунглата на полуостров Юкатан. Наше е и едно от най-елитните училища за пещерно гмуркане в света – DivingMexico, в Ривиера Мая, най-големият курорт на Карибско море. От там идват средствата, които се пренасочват към Роук.

Детска школа за екстремни спортове Роук
Снимка: архив – Роук

С други думи, децата не плащат за това, което получават в нашата школа в България. Ние им предоставяме абсолютно всичко. Всъщност, Роук от самото начало се оформи като напълно некомерсиална инициатива и до ден днешен е такава. Този проект е с идеална цел и за мен това е много освобождаващо, защото можем да си позволим да търсим будни деца и да им помагаме без никакви ограничения, нито за техните родители, нито за самите нас. Това има голямо значение.

Колко деца са минали през школата за тези близо тридесет години?

До един момент ги брояхме, но вече не…. Малко под три хиляди във всичките ни програми за тези 27 години, това е доста дълъг период от време. В различни моменти сме правили както масови програми, така и такива за малки групи. А на интервюта са се явили много повече кандидати. Само през последната половин година за общо пет програми се наложи да правим подбор измежду над хиляда и шестотин деца.

Детска школа за екстремни спортове Роук
Снимка: архив – Роук

Цялото интервю с Иво Калушев и Ники – един от младши инструкторите в школата, открийте в юбилейния летен брой на списание 360°. Поръчайте го директно от създателите му, подкпрепете издаването на независими български списания, а ние от своя страна ще ви го изпратим с безплатна доставка.

Статията е част от юбилейния брой Лято 2019 на Списанието, който можете да закупите на преференциална цена от 5 лв. Ако желаете да попълните колекцията си със списания 360 – възползвайте се от специалните ни промоционални пакети!

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Синът ми мина през тази школа, за което ще съм им вечно благодарна. Чудесна статия!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.