ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Странджа

0
 

Сподели

Shares

На своя територия България има само ниските и полегати склонове от Странджа планина, която отвъд граница достига 1006 м. Въпреки това, този хълмист район е ценно допълнение към природния пейзаж на страната ни, с красивите си лонгозни гори, обгърнали реките Резовска и Велека. Странджа се отличава с уникална флора и фауна, захранвана от влиянията на средиземноморския климат. Малко известен факт за планината е, че в северозападните й части се среща карстов релеф, оформил голям брой все още непроучени пещери.

Странджа, р. Велека

Два забавни начина за опознаване на планината са с каяк и с велосипед. Начална точка за вело преход може да бъде морският курорт Синеморец, откъдето се продължава към селата Кости, Стоилово, Бръшлян, Грънчар, Горно Ябълково, Странджа, Голям Дервент, Срем. Много от малките населени места в този район са съхранили автентичен фолклор и бит, което прави посещенията им още по-обогатяващи.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България са събрани тук

От района на язовир „Малко Шарково“ може да се предприеме пешеходен преход до връх Кервансарай (632 м). Друга интересна дестинация е Маслен нос, разположен на изток, близо до черноморския бряг. Управата на природен парк „Странджа“ е маркирала голям брой маршрути на територията на планината, които дори имат тематична ориентация. През април районът се оживява от събитието „Странджа без ограничения“, включващо състезания по колоездене, бягане и пешеходен туризъм.

Странджа

Природният парк Странджа получава този статут през 1995 г. По площ той заема около 1% от територията на България и включва в себе си пет резервата – Силкосия, Тисовица, Средока, Витаново и Узунбуджак (Лопушна), както и 14 защитени местности, архитектурен резерват в с. Бръшлян и фолклорен резерват в с. Българи.

Сред забележителностите са пещерите и изворите край река Младежка, пещера Еленина дупка край село Бяла вода, пещера Махарата край село Кости и мраморните куполни гробници в областите „Мишкова нива“ и „Пропада“. В парка се срещат 54 вида бозайници и 261 вида птици.

Странджа с колела и лодки

Двете най-големи реки на територията на парка са Резвая /или Резовска/ и Велека. И двете извират от Турция, като Резовска река описва с течението си югоизточната граница на България с Турция. Поради това, че е погранична река, тя е и доста по-малко изследвана и опозната. Река Велека е дълга 147 км и е една от най-красивите реки в България.

На територията на парка се срещат много животински и растителни видове, характерни за Средиземноморието и Мала Азия. Паркът е богат на широколистни гори, както и на някои редки видове растения, животни и насекоми.

Екотуризмът е на особена почит в Странджа, а има поле и за доста планински спортове. Освен обичайните маршрути за разходка, тук можеш да попаднеш и на уникални места като селата Българи и Бръшлян, където все още се срещат нестинари.

Странджа е най-голямата защитена природна територия в България, създадена, за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Както споменахме, нейната територия е над 1% от територията на страната. През 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България – Силкосия.

Странджа

Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа.

Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Виа Понтика. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Като всяко място на брега на Черно море, Странджа е застрашена от унищожаване чрез незаконно строителство, а планинската му част и непокътнатите със стотици години гори привличат секачите-бракониери.

Защитените територии в парк „Странджа“ са 14 на брой. Най-известните от тях са: Парория, Устие на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и други. С Решение № 6794/29.06.2007 г. Върховният административен съд отменя статута на Странджа като защитена територия. След масови протести на природозащитници по този повод Народното събрание гласува закон, според който установените от правителството защитени територии не могат да бъдат оспорвани в съда. По този начин планината временно е спасена от застрояване.

Нестинари в Странджа

Ето и кратък списък на някои от туристическите обекти в Странджа:

с. Българи – единственото място, където е запазен в автентичен вид тайнствения нестинарски ритуал, изпълняван всяка година на деня на “Св. Св. Константин и Елена” /стар стил/ – 3 юни.

с. Бръшлян – архитектурен и исторически резерват. В това старо село ще можете да се любувате на добре запазени странджански къщи от 18 – 19 век, обявени за архитектурни паметници. Тук се намира старинната църква “Св. Димитър”, построена още в края на 17 век с килийно училище – архитектурен паметник. Интерес представлява и етнографската сбирка, както и информационно – посетителския пункт на Дирекцията на парка.

Град Малко Търново – общински център. Архитектурно–музеен комплекс, чешма в центъра на града “Големият врис”, православен храм “Успение Богородично” – архитектурен и исторически паметник, източнокатолически катедрален храм “Св. Троица”, природен музей, в който множество снимки и приятни игри запознават децата с уникалната странджанска природа. Тракийска гробница в м. Пропада – на 4 km северозападно от града – археологически паметник на културата, тракийска куполна гробница в м. Мишкова нива – археологически паметник от национално значение. Интерес за туристите представляват барите – запазено традиционно пране в естествени условия.

Град Ахтопол – останки от антична крепост в града, църква ‘Св. Възнесение Христово” – архитектурно – художествен паметник, крепостна стена – архитектурен паметник, музейна сбирка, сграда на старото гръцко училище – архитектурен паметник.

Местност Индипасха – древно тракийско оброчище. В този дълбок, усоен планински дол, под надвиснала скала с бликащ в основатай лечебен извор древните траки са извършвали жертвоприношения за здраве. През християнската епоха местността продължава да се посещава от стотици поклонници, търсещи изцеление. Намира се на 18 км от Малко Търново в посока с. Сливарово.

Историческа местност “Петрова нива” – мемориал на загиналите в Преображенското въстание през 1903, музейна сбирка. Намира се на 14 км от с. Звездец.

Извори на река Младежка – карстови извори, даващи началото на бистра и бързоструйна планинска река. Намират се в близост до с. Младежко. В района има пещери иостанки от ранно византийска крепост.

с. Граматиково – горска сбирка – атрактивно представяне на природата на Странджа.

Странджа с колела и лодки

СТРАНДЖА:

Първенец на планината: вр. Градище, 710 м
Природни забележителности: лонгозни гори, тракийски светилища
Условия за туризъм: поддържана туристическа маркировка
Условия за воден спорт: р. Велека, р. Ропотамо, р. Тунджа, яз. „Малко Шарково“, яз. „Ясна поляна“
Колоездене: Синеморец – Маслен нос; покрай река Велека
Спортни събития: „Странджа без ограничения“; „Каладжа Рън“; „Лъвско сърце“
Масивът на Странджа е разположен в югоизточната част на страната и стига на север до гр.Бургас, а на юг чак до Истанбул. Релефът му е насечен с невисоки заоблени била. Най-високата точка на територията на България е връх Градището – 710 м.н.в.

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.