Кайтсърфинг: Съвети за начинаещи

Стъпка по стъпка към летенето по вълните

0
 

Сподели

Shares
Снимка: JOEL CAPILLAIRE / RED BULL CONTENT POOL

Британския инструктор Люк Дени и трикратният световен шампион и треньор по кайтсърф Кирсти Джоунс споделят какво е нужно да знаете, за да се отдадете на един от най-приятните водни спортове – кайтъсрфа.

Люк е лицензиран инструктор към IKO и BKSA, има собствено училище в Британия и провежда международни лагери по целия свят. Кирсти пък е квалифициран кайт сърф, уинд сърф и йога учител и професионален кайтсърфист на пълно работно време. Организира кайт семинари и индивидуални обучения на различни места по света.

Какво е кайтсърфинг?

Това е воден спорт, при който с помощта на хвърчило (кайт) и дъска (борд) се придвижвате по водата, използвайки силата на вятъра. Ако последният е налице можете да практикувате, както в спокойни огледални води, така и по време на вълнение. С кайт сърфа можете да правите трикове, да прелитате във въздуха или да се пускате на продължителни рейдове покрай брега.

Какви умения са нужни, за да започнем първите си занимания?

Много от начинаещите никога не са се занимавали с водни спортове, затова и уроците започват от нулата. Единственото важно нещо, с оглед мерките за безопасност, е способността да плувате свободно и без страх в открити води.

Снимка: FABIO PIVA/ RED BULL CONTENT POOL

Каква физическа форма е необходима?

Екипировката е достатъчно лека, затова не се изисква кой знае каква физическа форма, но това, както винаги помога. Като минимум, ако сте в добра физическа форма ще бъдете по издръжливи по време на тренировките, ще напредвате по-бързо и ще избегнете контузиите, характерни за нетренирали хора.

Имаме ли чак такава нужда от уроци?

Да! Без тях застрашавате, както своя, така и живота на останалите хора около вас, във водата или на брега. Освен това, благодарение на уроците с квалифициран инструктор ще можете да се качите върху дъската и да карате, възможно най-бързо. Ще придобиете важни умения и тънкости за ефективно и безопасно практикуване на този спорт.

Къде можем да се запишем на курс?

Курсове се предлагат буквално по целия свят, като повечето сърф училища предлагат опцията за онлайн резервации. Продължителността на курса зависи от вашето желание, като обикновено можете да избирате между седмични и уикенд пакети, както и такива с по-голяма продължителност за желаещите да напреднат бързо с материята.

Снимка: KITESURFKINGS.COM

Как да се спрем на инструктор или училище?

Всички инструктори трябва да са лицензирани към някоя от официално признатите асоциации, например IKO, BKSA или VDWS. Освен лиценза обаче, добрият инструктор притежава опит, знания и внимателно отношение към учениците си. Ако не сте сигурни къде да се запишете – попитайте приятели или други кайтъри за препоръки.

Ако се обучавате в чужбина, уверете се, че можете да се разбирате лесно с инструктора си. Също така е добре да се поинтересувате с каква екипировка ще се извършват курсовете. Обучението с нова екипировка, в отлично състояние е идеален вариант. Също така трябва да се осигуряват подходящи спасителни жилетки и каски. Обучението с оборудване, което е под стандартите не е препоръчително.

Нуждаем ли се от собствено оборудване?

Всяко уважаващо себе си училище е длъжно да ви предложи пълен набор от различни кайтове, дъски и оборудване за безопасност. Понякога е възможно обаче да се изисква притежаването на собствен неопрен. Защитата от слънцето също е въпрос, който трябва сами да решите.

Какво ще научим на курса?

Стандартният курс за начинаещи е разделен на три основни части:

– Управление на кайта на сушата: Издигане, спускане и контролиране.

– Управление на кайта във водата: Влачене на тялото, контролиране и повторно издигане.

– Изправяне върху дъската и управление.

В рамките на тези модули ще научите още:

– Оценяване на местността за безопасни условия за кайт.

– Познаване на посоката, силата на вятъра и неговите пориви.

– Познаване на приливите и отливите, теченията и опасните зони във водата.

– Избор на подходящо оборудване, според условията.

– Подготвяне, сглобяване и настройване на екипировката.

– Мерки за безопасност и поведение при извънредни ситуации.

– Управление на посоките и контрол на скоростта.

– Придвижване срещу вятъра.

Снимка: NATHAN POLIS/RED BULL CONTENT POOL

От колко курса се нуждаем преди да подкараме борда самостоятелно?

Повечето хора имат нужда от около 10-12 часа или три-четири урока, за да успеят сами да се справят с кайт сърфа. Ако пък имате предишен опит с уейк борд или уинд сърф, е още по-малко.

Също така, до края на курса трябва да имате необходимите знания и умения за вземане на независими решения и безопасна практика. Това включва правилната оценка на всяко място и пълно разбиране на времето, вятъра, приливите и отливите и тяхното въздействие, както и да знаете къде се намират безопасните зони при тези условия.

Кога сме готови да спрем с уроците?

Първо инструкторът трябва да ви издаде необходимия сертификат, удостоверяващ, че сте достигнали подходящо ниво, за да сте независими и да имате право да наемате екипировка. Второ – практикувайте кайтсърфинг сами, само ако сте 100% готови. Ако чувствате неувереност или карате на непознато място, за предпочитане е да започнете с опреснителен урок.

Снимка: DAMIÁN DÁVILA/RED BULL CONTENT POOL

Какви са предизвикателствата пред начинаещите?

Изграждането на увереност и доверие в екипировката е сред първите препятствия пред начинаещите кайтъри. Работата на добрия инструктор е да помогне на ученика си да преодолее именно тази неувереност.

Друга трудност са умението да се контролира хвърчилото през цялото време и при постоянно променящи се условия, изправянето върху дъската и придвижването срещу вятъра.

От каква първоначална екипировка се нуждаем?

Тъй като всяко училище дава екипировка под наем, най-добре е първоначално да се възползвате от тази възможност. Така по-късно ще имате по-добра представа от какво точно оборудване имате нужда. Например мястото, където възнамерявате най-често да практикувате, ще окаже влияние върху размера на кайта. Също, ако напредвате много бързо, много бързо и ще надхвълите нивото на екипировката за начинаещи, която сте си купили. Когато се почувствате готови за собствена екипирова, е най-добре да се обърнете за съвет към вашия инструктор.

Добра идея ли е екипировката втора ръка?

Борд втора ръка е добра идея, но що се отнася до кайтовете, баровете и въжетата – по-хубаво е те да са нови. Освен това кайт оборудването се развива всяка година, затова ако можете, вземете си най-новите елементи, които можете да си позволите и купувайте от магазин или човек, на когото имате доверие.

Нуждаем ли се от лиценз, за да практикуваме кайтсърфинг самостоятелно?

Общо взето никой няма да ви спре да се занимавате самостоятелно скаквото си пожелаете. Някои сърф спотове обаче следят за наличието на лицензи и няма да ви допуснат без такъв. Също така, добра идея е да си направите някаква застраховка, в случай че нараните друг човек или се блъснете в лодка, кола или друг твърд обект.

Съвети за първия урок?

Отпуснете се и се опитайте да усещате вятъра и хвърчилото без да прилагате груба сила. Припряността, грубоватото боравене с контролите и бързането ще блокират възможността да усещате интуитивно поведението на кайта и да се развивате.

Важно е и търпението. Обучението е разделено на нива, всяко от което е важна част от процеса и трябва да се практикува.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.