Първото за сезона изкачване на осемхилядник в Каракорум е факт

Наблюдава се интензивно движение на алпинисти тези дни, а Нанга Парбат вече бе изкачен

1
 

Сподели

Shares
Пътят през Каракорум, снимка: Najeeb Mahmud
снимка: Najeeb Mahmud

Първото изкачване на Нанга Парбат за този сезон вече е факт. Французинът Борис Лангенщайн достига върха на 1 юли и записа първия си осемхилядник за годината. Не се съобщават повече подробности около изкачването, но липсата на информация за изчезнали хора може да означава само, че всичко до момента е наред.

Междувременно няколко алпинисти, които пристигнаха поотделно, обединиха сили и се готвят за второто изкачване на Нанга Парбат за годината. Това са Серги Минготе, Моес Фиамончини, Али Садпара, Стефи Трогует, Виталий Лазо и Антон Пуговкин. По последни данни групата успешно е достигнала лагер 4 и се очаква всеки момент да излязат към върха.

На К2 пък екипът на Seven Summit Treks пък подготвя маршрут за група от 65 човека, които ще се отправят към втория по височина връх. Към момента са опънати въжета до лагер 2 където се намират и Майк Хорн и Фред Рукс, които ще опитат да изпреварят основната група, за да избегнат струпването на много хора на едно място.

Ситуацията на Броуд Пик е подобна. Там екипът на Furtenbach Adventures също е достигнал лагер 2 и докладва за добро време. Ако условията се задържат е възможно да още едно първо за сезона изкачване в Каракорум.

И накрая – Мат Горбет и Матю Рандал правят опит да изкачат Гашербрум I и II. След като са достигнали лагер 2 двамата отново са в базовия лагер, продължавайки с аклиматизацията си. Дуото се надява в най-скоро време да щурмува нагоре, стига метеоусловията да позволят.

 

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.