Членестоног апокалипсис: Хлебарките еволюират в неубиваеми гадини!

Latella Germanica успява да развие резистентност към различни инсектициди в рамките на едно поколение

0
 

Сподели

Shares
хлебарки
Снимка: zmescience.com

Скорошен експеримент, проведен в университета Пардю в Индиана, САЩ, дава тревожни сигнали. Според резултатите домашните хлебарки еволюират с изключителна бързина и стават все по-устойчиви на пестициди, следователно все по-трудни за убиване.

В рамките на едно поколение, широко разпространената из домовете Германска хлебарка (latella germanica) е успяла да развие имунитет към различни видове токсини. Междувременно отделни популации развиват така наречената кръстосана резистентност, при която сблъсквайки се с токсични вещества от определен вид, хлебарките придобиват устойчивост към всички инсектициди от същата група.

Изследванията са проведени в три жилищни сгради на Илинос и Индиана, а така също и в университетската лаборатория. Използвайки три различни вида отрови,  абамектин, борна киселина и тиаметоксам, учените успяват само да забавят темповете на развитие на популацията, но не и да ги спрат.

Опитите със само два вида отрова не водят до никакви резултати.

При един от тестовете популацията развила такава резистентност, че дори се увеличила с 10%, въпреки използваните инсектицидни коктейли.

Женските хлебарки могат да имат до 50 малки на всеки три месеца, затова е нужно само малка част от потомството да е развила резистентност, за да може популацията да се възстанови и нарасне. Ако към тази тревожна ситуация добавим факта, че екзоскелетът на хлебарките е създаден да понесе нечовешки издевателства – излиза, че сме изправени пред един неунищожим противник!

В допълнение немската хлебарка е преносител на различни бактерии като Ешерихия коли, тези на салмонелата, както и алергени, причиняващи астма.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.