Адреналин и пейзажи: Историите зад екшън фотографиите на Red Bull Illume

Когато снимката е приключение

0
 

Сподели

Shares

Red Bull Illume представя най-завладяващата екшън и приключенска фотография на планетата, като хвърля светлина върху емоциите авторите, скрити зад тези спиращи дъха кадри.

Осветени от Северното сияние – Тим Кемпъл

Снимка: TIM KEMPLE/RED BULL ILLUME

През 2015 г. с Рахел Шелб и Клемен Премр пътувахме по Южното крайбрежие на Исландия, за да разгледаме възможностите за ледено катерене из тях. Прекарахме една седмица в проучване на различни варианти, така открихме голям айсберг, който се беше откъснал от ледника. Наблюдавахме го цял ден преди да решим, че е безопасен за катерене.

Когато слънцето се скри, забелязахме че Северното сияние е видимо, включихме трите челника, за да осветим силуета на ледения къс, а Рахел тръгна нагоре, докато аз снимах от съседния бряг.

Планинско колоездене в Долината на паметниците – Кристоф Лау

Снимка: CHRISTOPH LAUE / RED BULL ILLUME

С професионалния карач Петер Хенке пристигнахме в Юта, заради снимките на немско телевизионно шоу. Бяхме щастливи, защото е много трудно да получиш разрешение за снимане и оформяне на велосипедно трасе там. Цял ден под жаркото слънце и рано на следващата сутрин Петер изпробва новата писта. След няколко пробни спускания беше готов за действие.

Беше внушителна гледка – слънцето изгряваше на фона на лай от диви кучета, а аз взех дългия обектив, за да рамкирам полета на Петер с характерните силуети на скалите.

Когато катерачите лагеруват – Франк Кречман

Снимка: FRANK KRETSCHMANN

Катерачният маршрут „Мястото на щастието“ върху монолита Пиедра Рискада в Бразилия беше целта на пътуването ни с катерачите Бен Руек и Майан Гобат. Прекарахме последните няколко дни от експедицията ни, обикаляйки из околностите в търсене на красиво място за нощни снимки с огромния каменен къс на заден фон.

Прекарах часове в аранжиране на кадъра, за да се получи всичко перфектно за нощните снимки, които направих. На сутринта обаче бях запленен от меката светлина на изгрева и просто натиснах спусъка. Получи се толкова добре, че накрая избрах този кадър пред нощните.

Трекинг насред Тибетското плато – Марцин Кин

Снимка: MARCIN KIN / RED BULL ILLUME

Като фотограф бях участник в експедицията на Анджей Баргиел в Шишапангма през 2013 г. На тази снимка виждаме Анджей, шерпите и яковете, които носят храна, оборудване и ски в базовия лагер под Шиша Пангма, откъдето спътникът ми възнамеряваше да се спусне. На този етап придвижването пеша и с якове бе единствения вариант да пренесем цялата необходима екипировка за едномесечния ни престой. 18 дни по-късно всички бяхме щастливи, защото експедицията завърши успешно, а настоящият кадър е много личен за мен, защото показва началото на едно чудесно приключение.

Чудният австрийски водопад – Клаудия Циглер

Снимка: CLAUDIA ZIEGLER / RED BULL ILLUME

Това място е на хвърлей от вкъщи в Залцбург, но за да се стигне до него е нужно да се преодолее гъста растителност, подобна на джунгла. Когато излязох на ръба, за да снимам спускането на Робърт Мачацек се оказа, че въпреки това нещо не ми достига. Върнах се до колата си, за да си взема катерачната екипировка, която винаги нося със себе си за всеки случай, спуснах се надолу по скалата и успях да намеря най-добрата гледна точка!

Да изкачиш Тасманийския тотем – Симон Бишоф

Снимка: SIMON BISCHOFF / RED BULL ILLUME

Преди няколко години катерих здраво по Тасманисйкия тотем, в опит да съчетая различните маршрути за изкачване. За съжаление се разболях и трябваше да прекратя катеренето, затова пък реших да снимам някого, който се изкачва по този отвесен скален къс.

Свързах се с едни от най-добрите австралийски катерачи Лий Коси и Андера Хах и ги накарах да изпробват мястото. Първоначално Андреа не беше убедена, че ще се справи, но след няколко дни събра смелост и се превърна в първата жена, изкачила тотема. Тази фотография е от знаменателния миг.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.