Спортното катерене е все по-близо до Париж 2024

На предварителното гласуване още три вида спорт са допуснати за участие

0
 

Сподели

Shares

Олимпиада париж

На 25 юни 2019 г., на 134-та сесия на Международния олимпийски комитет в Лозана, след единодушно гласуване бе взето решение за предварителното включване на спортното катерене в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

В допълнение към решението още три вида спорт ще бъдат част от програмата на Олимпиадата. Това са съфинг, брейк денс и скейтбординг.

Окончателното решение по включването на новите спортни дисциплини ще бъде взето през 2020 г.

Дотогава МОК ще следи отблизо състезанията по спортно катерене и ще оцени дебютното представяне на този спорт в Токио през 2020 г. Това ще е ключов момент за решението дали катеренето да буде част от Олимпийската програма в Париж през 2024 г.

Всичките четири спорта напълно съответстват на Олимпийската програма за 2020 г. те допринасят за балансирано разпрделение на участниците по полове и правят спортната програма по-близка до градската култура, което позволява младото поколение да прояви по-голям интерес към спорта“, заяви председателят на МОК Томас Бах на заседанието в Лозана.

Една от особеностите на игрите в Париж, по отношение на катеренето, може да се окаже увеличеният брой на медалите и акредитираните участници, които вместо 40, както е за игрите в Токио, ще бъдат 72.

Колкото до медалите, Франция предлага разпределяне на 16+16 мъже и жени при досциплина Скорост и 20+20 мъже и жени при дисциплина трудност/боулдъринг, които да си разпределят пълен комплект отличия.

Разбира се, това е само предварителна информация, като от МОК си запазват правото при нужда да променят изцяло формата на игрите през 2024 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.