Спортното катерене е все по-близо до Париж 2024

На предварителното гласуване още три вида спорт са допуснати за участие

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Олимпиада париж

На 25 юни 2019 г., на 134-та сесия на Международния олимпийски комитет в Лозана, след единодушно гласуване бе взето решение за предварителното включване на спортното катерене в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

В допълнение към решението още три вида спорт ще бъдат част от програмата на Олимпиадата. Това са съфинг, брейк денс и скейтбординг.

Окончателното решение по включването на новите спортни дисциплини ще бъде взето през 2020 г.

Дотогава МОК ще следи отблизо състезанията по спортно катерене и ще оцени дебютното представяне на този спорт в Токио през 2020 г. Това ще е ключов момент за решението дали катеренето да буде част от Олимпийската програма в Париж през 2024 г.

Всичките четири спорта напълно съответстват на Олимпийската програма за 2020 г. те допринасят за балансирано разпрделение на участниците по полове и правят спортната програма по-близка до градската култура, което позволява младото поколение да прояви по-голям интерес към спорта”, заяви председателят на МОК Томас Бах на заседанието в Лозана.

Една от особеностите на игрите в Париж, по отношение на катеренето, може да се окаже увеличеният брой на медалите и акредитираните участници, които вместо 40, както е за игрите в Токио, ще бъдат 72.

Колкото до медалите, Франция предлага разпределяне на 16+16 мъже и жени при досциплина Скорост и 20+20 мъже и жени при дисциплина трудност/боулдъринг, които да си разпределят пълен комплект отличия.

Разбира се, това е само предварителна информация, като от МОК си запазват правото при нужда да променят изцяло формата на игрите през 2024 г.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.