Масови кацания с парапланер на Монблан доведоха до нови забрани

Между 150 и 200 човека са кацнали на 26 юни

0
 

Сподели

Shares

монблан парапланери

Перфектните условия за парапланеризъм над Монблан, които се наблюдават тези дни, доведоха до две интересни събития.

Високото налягане в съчетание с чудесни термики, изпратиха облачната база на височина между 5500 и 5800 метра над Монблан. Така на 26 юни стотици почитатели на летенето се озоваха във възdуха, а около 150-200 от тях извършиха масово кацане на самия връх.

Това обаче стана причина местните власти временно да забранят кацанията в радиус от 600 метра около върха. Тази мярка е предприета във връзка със смъртта на френски пилот, загинал при опит да излети от Монблан и идва малко след като по-рано този месец двама швейцарски алпинисти кацнаха с двуместен самолет в подножието на западноевропейския първенец.

В четвъртък и петък полицията строго следеше излитащите от стартовата площадка в Планпрац, предупреждавайки за новите правила.

Зачестилите сигнали от Планинската спасителна служба за зле екипирани и неадекватни парапланеристи над Монблан пък принуди Френската федерация за безмоторно летене (FFVL) да издаде свои предупреждения за летене при необичайно голяма надморска височина:

Топото време прави възможно реализирането на интересни полети, но нека спазваме безопасните граници и да внимаваме за еуфорията, свързана с хипоксията на голяма надморска височина.

Възможността за кацане на Монблан е рядка, но се е случвала няколко пъти в близкото минало. Така например през 2012 г. около 50 пилоти успяват да се приземят успешно на „белия връх“. През 2011 г. броят им е около 20. Единични случаи са наблюдавани и  предходните години, а първото регистрирано кацане въобще е от 13 август 2003 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.