Рекордно количество алпинисти на К2 това лято

Пакистанското правителство е издало 164 разрешителни

0
 

Сподели

Shares
К2
Photo: Denis Urubko/Nationalgeographic.com

Вторият по височина връх на земята е само с 240 метра по-нисък от Еверест, затова пък изкачването му е съпътствано от повече технически трудности. Нищо обаче не е в състояние да спре желаещите да го възкачат и това си личи от статистиките.

63 алпинисти са посетили К2 през 2018 г., което си е своеобразен рекорд за върха. През настоящия летен сезон този рекорд се очаква да бъде отвят от още по-сериозен, защото пакистанските власти са издали 164 разрешителни за изкачване. Всичките по стандартния маршрут!

Най-голям е броят на алпинистите, водени от непалската компания „Seven Summit Treks“ – 42. Освен това шерпите на компанията ще работят по пътя към върха, което още повече ще пренасели района.

Интересно е да се отбележи, че тази година много алпинисти ще си опитат силите към К2 след акллиматизация на близкия Броуд Пик. Тази тактика стана популярна, след като все повече участници в комерсиалните експедиции предпочитат да се аклиматизират на съседния осемхилядник, отличаващ се с по-благоприятни условия, отколкото да прекарват цялото време под К2, в очакване шерпите да опънат парапетите.

Според правителството на Пакистан 58 човека планират свръзка между Броуд Пик и К2 това лято, като желаещите да изкачат само Броуд Пик са едва 38.

От друга страна, пак според статистиките, за последните 10 години едва 5 сезона са били успешни за мераклиите на К2.

Един от кандидатите това лято е испанецът Алекс Чикон, който ще опита да направи първи по рода си траверс през К2. Планът му предвижда изкачване от рядко посещаваната сверена страна на К2, намираща се на китайска територия, а след това ще се спусне от върха по стандартния югозападен маршрут, през реброто Абруци.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.