7 часа и 40 минути: Новият световен рекорд за изкачване на връх Денали

Карл Еглоф се отличи и с общото време на експедицията от 11 часа и 44 минути

0
 

Сподели

Shares
Рекорд на Денали
Снимка: adventureblog.net

Еквадорецът от швейцарски произход и доказал се катерач Карл Еглоф постави нов световен рекорд по скоростното изкачване до най-високия връх на Северна Америка – Денали (6190 м), в щата Аляска.

На 20 юни тази година, Карл счупи представите за скорост, като достигна до най-високата точка на Денали за едни 7 часа и 40 минути! Но, рекордите не свършват тук. На слизане, еквадорският швейцарец постави рекорд и за цялостна продължителност на експедицията – 11 часа и 44 минути.

Това е втори опит за Карл, който трябваше да прекъсне изкачването си през 2018 г., заради неблагоприятни метеорологични условия.

Катерачът споделя, че успехът му не би бил възможен без помощта на неговия приятел Николас Миранда, който е и отговорник по безопасността на начинанието му.

Рекорд на Денали
Карл и Николас
Снимка: adventureblog.net

Изкачването и спускането преминаха по стандартния западен маршрут с обща дължина от 26, 55 км и 4060 метра набор на височина.

Този маршрут е най-популярният сред катерачите и често отнема една или две седмици, включително времето за аклиматиазация. Времето за изкачване до Денали от 4-ти височинен лагер отнема около 9 часа за повечето катерачи. 

Предишният световен рекорд принадлежи на испанеца Килиан Жорнет, който през 2014 г. направи 11 часа и 48 минути от базовия лагер до върха и обратно. Времето за изкачване на Килиан беше 9 часа и 45 минути, а за слизане 2 часа и 3 минути – с помощта на ски.

Първото българско изкачване на върха е на 27 юни 1988 г. от Николай Петков, Мариана Масларова, Иван Масларов и Иван Луканов.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.