Приключенец път да види: 5 легендарни маршрута за трекинг

Стягайте раниците!

0
 

Сподели

Shares
легендарни трекинг маршрути
Снимка: pixabay.com

Четете това изречение, защото и тази статия има нужда от увод. 

А сега продължаваме с 5 легендарни маршрута за трекинг от близо и далеч. Защото е време да стягате раниците!

Ликийският път в Турция

легендарни трекинг маршрути
Снимка: pixabay.com

През 1988 г. британката Кейт Клоу посещава Южна Турция и се влюбва в древните калдаръмени пътища и руини, останали от някогашната държава Ликия. Кейт бързо се решава да заживее в Анталия и започва работа по туристически маршрут, който да преминава именно през тази древна териотрия. 

Проектът е готов през 2000 г., а Ликийският път е може би най-популярният туристически маршрут в Турция. 

Започва от Фетие и завършва близо до Анталия. Простира се по Средиземноморското крайбрежие покрай скали, плажове и руините на древните градове Олимпос и Фаселис.

Можете да нощувате в селата по пътя или на палатка, но не забравяйте да проявите уважение към местните нрави, като носите затворени дрехи.

Разстояние: 540 км
Продължителност: 29 дена
Сезон: Февруари-май и Септември-ноември
Сложност: Средна

Великобритания от бряг до бряг

легендарни трекинг маршрути
Снимка: utracks.com

Алфред Уейнрайт е запален хайкър от малък и това го кара през 1973 г. да съедини съществуващите туристически пътеки, асфалтови пътища и селски пътчета в един грандиозен маршрут, наречен Coast to Coast Walk, който пресича острова от бряг до бряг.

Започва от нос Сейнт Бис на Ирландско море и продължава чак до залива Робин Худс на Северно море. Междувременно пресича цели три национални парка: Национален парк Лейк Дистрикт, Национален парк Йоркшир Дейлс и Национален парк Северна Йорк.

Разстояние: 310 км
Продължителност: 10-14 дни
Сезон: Април-октомври
Сложност: Средна

Пътят на пилигримите от Франция до Испания

легендарни трекинг маршрути
Снимка: letsgotrip.ru

Един от най-популярните съвременни туристически маршрути в Европа води началото си от средновековните поклоннически такива и е включен в списъка на ЮНЕСКО. Днес пътят до Сантяго де Компостела и мощите на Апостол Яков е еднакво популярен и сред поклонниците и сред туристите. 

Сред предимства, редом с историческите места и чудесната природа, са отличната маркировка и организираните места за нощувки. 

За да получите сертификат, че сте преминали маршрута, трябва да си закупите специален паспорт, в който да поставяте печати от местата по пътя. За пешеходците минимумът са 100 изминати километра, а за велосипедисти или ездачи – 200 км.

Разстояние: 780 км
Продължителност: 30 дена
Сезон: Целогодишно
Сложност: Лека 

Йордания, пътят от Дана към Петра

легендарни трекинг маршрути
Снимка: pixabay.com

Този маршрут е отрязък от по-дълъг такъв (650 км) и е едно от най-романтичните забавления, които можете да си причините, посещавайки Йордания.

Денем ще разглеждате забележителности като римски акведукти и византийски църкви, 3000-годишни медни рудници, каньони и водопади…

Нощем – звездно небе, козички на грил и ароматен чай, покрай палатките на бедуините. 

За финал пък ще се потопите в красотата на Петра, старата столица на Набатейското царство, издълбана в твърдите скали. 

Препоръчва се да преминете през този маршрут с организирана група, а не индивидуално, като също така ще трябва да си извадите две разрешителни – за влизане в биосверния резерват Дана и за достъп до Петра.

Разстояние: 73 км
Продължителност: 4 дена
Сезон: Целогодишно
Сложност: Лека

Пътят през Хуаншан в Китай

легендарни трекинг маршрути
Снимка: pixabay.com

Върховете на Хуаншан или Жълтата планина се намират на около 300 км от Шанхай. Наричана още “Павилионът на залязващото слънце”, най-високата точка на планината е връх Лиенхуа Фън – 1864 метра. 

До там можете да се изкачите с кабинков лифт, заедно със стотиците местни туристи, или пък да предприемете по-интересното изкачване на собствен ход по стълба с хиляди стъпала, на места надвиснала над високи пропасти. 

Комбинира се с няколко кратки и добре поддържани маршрута в околностите – Източен, Западен и Големия каньон.

Разстояние: 8-14 км
Продължителност: 1 ден
Сезон: Целогодишно
Трудност: Средна

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.