Класически Китаец: Организира екскурзии до Чернобил, води туристите в Челябинск

След разкриване на измамата предприемчивият бизнесмен получава 10 години в трудов лагер

0
 

Сподели

Shares
Челябинск ми е Чернобил
Постапокалиптичен изглед към Челябинския металургичен комбинат
Снимка: yandex.com

Предприемчив китаец, организирал за сънародниците си екскурзии до АЕЦ „Чернобил“. Всичко било чудесно – постапокалиптичен пейзаж, дозиметрите ведро припукват, заради повишения радиационен фон, усмихнати туристи навсякъде…

Имало само един проблем. Не ми било Чернобил, най ми било Челябинск. Оказало се, че находчивият „туроператор“ се насочил към далеч по-близкия до Китай град Челябинск, който в схемата се явявал аналог на Киев. Ролята на Припят пък се изпълнявала от съседния Копейск.

Лъжеводача внимателно избрал мястото, след като открива, че на места радиацията в индустриалния град е почти същата като тази в съвременен Припят, а многото изоставени фабрики и заводи създават подходящото визуално внушение.

Челябинск ми е Чернобил
Изоставена фабрика в района на Копейск
Снимка: joyreactor.cc

Измамата била разкрита, след като началникът на китайската компания „Миненерго“ също се записал за тура. За беда, той обаче посещавал Припят през 80-те и бързо разбрал, че не се намира там, където трябва.

След драматичните разкрития, измамникът е заловен и осъден на 10 години в изправителен лагер за мошенничество.

Челябинск ми е Чернобил
От високо Копейск силно наподобява Припят
Снимка: jetworks.ru

За да оправдае наличието на жители в Псевдоприпят, героят на този материал, залъгвал доверчивите си сънародници, че последствията от аварията са преодолени и хората отново могат да живеят в Зоната около атомната електроцентрала, но радиационният фон продължава да е нестабилен.

Остава загадка как обаче на никого не са направили впечатление, нито крайната дестинация на полетите, нито огромните букви „Челябинск“ на летището…

Челябинск ми е Чернобил
Дори прчутото виенско колело на Припят също си има своя аналог в Копейск
Снимка: RuTraveller.ru

Въпреки това, след като новината за случая обиколи мрежата, се наблюдава повишен наплив от туристи, желаещи да посетят именно Челябинск и Копейск.

Като добавка към радиоактивната история, Копейск е един от най-силно пострадалите градове в Челябинска област, след падането на метеорит през 2013 г., когато над 1200 души пострадаха от взривната вълна.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.