Из Европа с влак: 5 от най-живописните маршрути

Тудуф-тудуф през мостове тунели и планински красоти

0
 

Сподели

Shares
европейски железопътни линии
Снимка: railbookers.com

Пътуването с влак винаги се отличава със своята особена пътешественическа романтика, а когато към нея прибавим сложен терен – резултат са най-живописните железопътни маршрути. Такива из Европа има много, а ако се чудите кой от тях да изпробвате, ето няколко идеи:

Железопътната линия Raumabanen в Норвегия

европейски железопътни линии
Снимка: fjordnorway.com

От Думбос до Ондалснес, приближавайки река Раума, ще се насладите на невероятна гледка към заснежени планински върхове, скалисти зъбери и безкрайни гори, опасващи това планинско плато. Най-високата отвесна скала в Европа също е наблизо, а по някое време влакът ще прекоси и 76-метровият сводест мост Kylling Bridge.

Дистанция: 114 км

Време: 1,5 часа

Бернина експрес през Швейцария и Италия

европейски железопътни линии
Снимка: thetrainline.com

Едно невероятно пътешествие по най-високопланинския железен път, който не използва зъбчат механизъм. От алпийската красота на курорта Сейнт Мориц, през долините Албула и Бернина, включени в списъка на ЮНЕСКО, до безметежното спокойствие на Лаго ди Комо. Едно пътешествие, между ледниците на Швейцария и италианските палми.

Дистанция: 123 км

Време: 4 часа

Централната рейнска железопътна линия в Германия

европейски железопътни линии
Снимка: der-takt.de

Долината на Рейн ще ви изненада с романтичния си ландшафт, богат на речни меандри и старинни замъци. Маршрута Mittelrheinbahn преминава по левия бряг на Рейн, между Майнц и Кобленц и не пропуска нито една спирка.

Дистанция: 61 км

Време: 50 минути

Железопътната линия Уест Хайленд в Шотландия

европейски железопътни линии
Снимка: showpo.com

Отсечката Форт Уилям – Малейг прекосява блещукащи езера, стръмните склонове на най-високата британска планина Бен Невис, впечатляващият с гледката си виадукт Гленфинан и още и още спиращи дъха местности… маршрутът е толкова привлекателен, че заедно с един от локомотивите дори участва във филмите за Хари Потър.

Дистанция: 67 км

Време: 1,5 часа

Земерингската железопътна линия в Австрия

европейски железопътни линии
Снимка: tripsavvy.com

Тази линия преминава между градовете Глогниц и Мюрцушлаг, пресичайки планинския проход Земеринг. Именно в тази част пътя е и най-живописен, редувайки безкрайни тунели с виадукти и сводести мостове. И гори, и гори…

Дистанция: 41 км

Време: 45 минути

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.