Лъжекатерачество на Еверест: Изкачили ли са трима индийци най-високия връх?

Сюжет от индийски сериал се разиграва в подножието на осемхилядника

0
 

Сподели

Shares
Опит за рекорд на Еверест
Снимка: telegraph.co.uk

Трима индийски алпинисти, които по-рано през пролетния сезон изкачиха успешно Еверест и прославиха имената си, май не са стъпвали дори в четвъртия височинен лагер.

Според The Himalayan Times тримата лъжекатерачи Викас Рана, Шобха Банвала и Анкуш Касана са успели да се изкачат не по-високо от трети височинен лагер в деня на предполагаемия щурм към върха, 26 май 2019 г.

Въпреки тази дребна подробност, при завръщането си у дома тримата рапортуват за успешно изкачване на Еверест, а местните власти устройват пищно тържество в тяхна чест.

Индийците са част от 8-членна експедиция, организирана от Prestige Adventures.

Срещнахме тримата алпинисти в базовия лагер около 12:30 ч. на 26 май и те твърдяха, че по-рано същия ден, към 10:30 сутринта са успели да достигнат Еверест., казва планинският водач Чиринг Шерпа, според когото, ако този факт е верен, индийците са успели да се спуснат от върха до базовия лагер само за 2 часа.

лъжекатерачи
Викас Рана, Шобха Банвала, Мохини Нехра, Анкуш касана и Дорчи Шерпа.

29-годишният Анкуш Касана пък твърди:

Достигнахме Еверест на 26 май при благоприятно време. Съпровождаха ни четирима шерпи.

До седмица очакваме непалските власти да ни издадат сертификат за успешното ни изкачване, споделя 21-годишната Шобха Банвала и допълва, че сутринта на този ден на Еверест са били само тримата индийци и съпътстващите ги шерпи.

Истинността на думите им обаче поражда съмнения, след като тримата отказват да предоставят какъвто и да било снимков материал от изкачването на върха, а на въпроса кои са били шерпите с тях отговарят, че не знаят техните имена.

Нгима Норбу Шерпа, който съпровожда Викас Рана до трети височинен лагер, потвърждава, че заедно с останалите шерпи се е върнал в базовия лагер още на 25 май. По този начин се потвърждава предположението, че тримата алпинисти не биха могли да започнат щурм и дори да се изкачат над третия лагер.

Директорът на Prestige Adventures Дамбер Параджули също споделя, че от 8-те члена на експедицията само Мега Пармар, също от Индия, успява да достигне Еверест, след като лидерът на групата аржентинецът Рикардо Дарио Бирн прекъсва своя опит поради заболяване.

Противоречивите факти предизвикаха проверка от страна на непалските власти, която да провери наличен ли е опит за измама. В хода на проверката се установява и нарушение от страна на офицера за свръзка, който въпреки служебните си задължения, е прекарал само два дена в базовия лагер, около средата на май, и не разполага с точни данни за извършеното от индийците. В същото време персоналът на базовия лагер потвърждава, че на 26 май не са правени опити за изкачване на върха.

Според представители на непалското министерство на туризма от всичките 8 члена на експедицията само Мега Пармар е получила сертификат за изкачване на Еверест, а други молби за издаване на сертификати не са били получавани.

Това не е първият случай, при който индийски алпинисти лъжат за изкачването си до най-високата точка на света. През 2016 г. Динеш и Таракешвари Радход също правят опит да си припишат несъществуващи заслуги, в резултат на което губят работата си като полицейски служители в Индия, а непалските власти им налагат 10-годишна забрана за катерене на територията на Непал.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.