Модни тенденции при катерещите дами от преди век

Защо през 1908 г. е била нужна пола, за да се стигне върха?

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Ретро катерачки
Снимка: edinburghlive.co.uk

Еспадрили, карабинери, каски… катерачна екипировка да искате в наши дни! Нещата обаче не винаги са били толкова разнообразни, но това не е спирало протокатерачите да пълзят нагоре. Не е спирало и дамите.

Уникална ретро снимка от далечната 1908 г. показва какви жени е имало, има и до днес, преди век. Снимката е правена в парк Холируд, Шотландия и показва как Люси Смит и Полин Ракен от Единбургския дамски катерачен клуб обяздват 46-метрова скала, екипирани само с елегантни дълги поли, кокетни шапки и обувки с нисък ток – стилът преди всичко! За обезопасяване двете дами разчитат единствено на късо въже, вързано за кръстовете им. Фрий соло?

Ретро катерачки
Дамите от Единбургския клуб през 1909 г.
Снимка: edinburghlive.co.uk

Люси Смит, заедно с две свои съмишленички, основават дамския катерачен клуб през същата 1908 г., след като им е отказано членство в мъжкия клуб, въпреки добрата им подготовка на различни места из Шотландия и Алпите.

Към края на първата година от съществуването си дамският катерачен клуб разполага с цели 14 члена, а приемането никак не е лесно. Кандидатките трябва да имат зад гърба си минимум два върха над 1000 м, две зимни изкачвания и две скални.

Заради тогавашните нрави, упоритите дами катерят навсякъде, именно по начина, по който изглеждат на снимката. Панталоните са привилегия само за мъжете. Често обаче се случва, когато са в изцяло женска компания да захвърлят туидовите чаршафи, изпод които се оказват със скрити голф панталони до коленете. Нищо не може да ги спре да практикуват любимия си спорт!

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.