Модни тенденции при катерещите дами от преди век

Защо през 1908 г. е била нужна пола, за да се стигне върха?

0
 

Сподели

Shares
Ретро катерачки
Снимка: edinburghlive.co.uk

Еспадрили, карабинери, каски… катерачна екипировка да искате в наши дни! Нещата обаче не винаги са били толкова разнообразни, но това не е спирало протокатерачите да пълзят нагоре. Не е спирало и дамите.

Уникална ретро снимка от далечната 1908 г. показва какви жени е имало, има и до днес, преди век. Снимката е правена в парк Холируд, Шотландия и показва как Люси Смит и Полин Ракен от Единбургския дамски катерачен клуб обяздват 46-метрова скала, екипирани само с елегантни дълги поли, кокетни шапки и обувки с нисък ток – стилът преди всичко! За обезопасяване двете дами разчитат единствено на късо въже, вързано за кръстовете им. Фрий соло?

Ретро катерачки
Дамите от Единбургския клуб през 1909 г.
Снимка: edinburghlive.co.uk

Люси Смит, заедно с две свои съмишленички, основават дамския катерачен клуб през същата 1908 г., след като им е отказано членство в мъжкия клуб, въпреки добрата им подготовка на различни места из Шотландия и Алпите.

Към края на първата година от съществуването си дамският катерачен клуб разполага с цели 14 члена, а приемането никак не е лесно. Кандидатките трябва да имат зад гърба си минимум два върха над 1000 м, две зимни изкачвания и две скални.

Заради тогавашните нрави, упоритите дами катерят навсякъде, именно по начина, по който изглеждат на снимката. Панталоните са привилегия само за мъжете. Често обаче се случва, когато са в изцяло женска компания да захвърлят туидовите чаршафи, изпод които се оказват със скрити голф панталони до коленете. Нищо не може да ги спре да практикуват любимия си спорт!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.