Лекси Алфорд: най-младата жена, превъртяла картата на света

21-годишната американка успява да посети всички 196 държави на земята

0
 

Сподели

Shares
Лекси Алфорд
Снимка: Lexie Alford

Американката Лекси Алфорт хич не е за оплакване. На крехката възраст от 21 години тя успява да посети цели 196 страни по целия свят или иначе казано – всичките държави на земята!

За това си постижение дори попада в Книгата на Гинес като най-младата жена, обиколила целия свят. Това се случва след като на 31 май тази година Лекси стъпва на севернокорейска територия и слага отметка срещу името на последната непосетена от нея държава.

Лекси Алфорд
Снимка: Lexie Alford

Родителите на Лекси са собственици на туристическа компания, което дава на момичето предимството от малка да отмята държава след държава.  Заедно с родителите си още като дете тя успява да посети ред екзотични дестинации като Ушуая в Аржентина и Плаващите села на Камбоджа.

Когато навършва 18 години Лекси си дава сметка, че вече е обиколила 72 държави и си поставя за цел да посети и останалите. Само 3 години по-късно желанието ѝ е факт.

Последната страна от списъка ѝ е Северна Корея, но да попадне там не е никак лесно. Тъй като за американските граждани визитата в КНДР е почти невъзможно събитие, Лекси намира друг вариант. В Книгата на Гинес открива правило, според което посещението на граничното село Панмунджом – обединената зона за сигурност между двете Кореи се зачита като посещение на Северна Корея.

Лекси Алфорд
Снимка: Lexie Alford

Момичето споделя, че друга трудност при реализацията на плана ѝ е пътуването из Африка, където безопасният транспорт, бидейки единственият достатъчно сигурен начин за придвижване, е безумно скъп.

Тъй като Лекси сама си плаща всички разходи по пътешествията, икономическият въпрос въобще не ѝ е безразличен. Когато е на посещение зад граница тя почти не ползва мобилни комуникации, спи в евтини хотели и хостели, а понякога, за да се изхранва срещу безплатно ядене публикува рекламни постове на места за хранене в своя Instagram профил, където споделя съвети за туристи.

Лекси Алфорд
Снимка: Lexie Alford

Признава, че все пак е сключила няколко споразумения, които ѝ помагат да финансира начинанието си, но заявява, че никога не е имала официални постове: “От малка знаех, че искам да пътешествам много, затова още от 12-годишна се научих да се хващам на всякаква работа, за да изкарвам пари”.

За да пести средства, в Калифорния Лекси живее със своите родители, а когато странства работи дистанционно като консултант за тяхната туристическа агенция. Също така изкарва пари чрез фотография и като поддържа свой блог.

Лекси Алфорд
Снимка: Lexie Alford

За да опознае дадена страна Лекси остава в нея между седмица и месец, но признава, че има и места, на които не иска да се задържа дълго. Южен Судан, Сомалия, Централноафриканската република, Мали, Чад и Папуа Нова Гвинея са част от държавите, в които е прекарала едва 2-3 дена тъй като бюджетът ѝ не позволява да остане по-дълго, без да се излага на рискове.

Сега щастливата пътешественичка пише книга за приключенията си и се превръща във все по-желан лектор на различни туристически форуми.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.