Сандали за туризъм: Да ги носим ли и какви да изберем?

Или как едновременно да ни е прохладно на краката и комфортно при ходене

0
 

Сподели

Shares

KEEN Сандали

Сандалите винаги са били особен вид обувки, предизвикващи двуполюсни реакции сред туристващите маси. Те обаче продължават да бъдат предпочитан избор при горещо време, като много от моделите не отстъпват по характеристики на затворените туристически обувки например.

Но, какви сандали да си изберем?

Добрият туристически сандал трябва да притежава подметка с добро сцепление, да не позволява на стъпалото да се хлъзга в него, когато се намокри и, разбира се, да са удобни.

Ето малко размисли по темата, които да ви ориентират:

KEEN Сандали

Безопасно ли е носенето на сандали?

Затворените обувки, в комбинация с жегата, често водят до изпотени крака, а понякога и до появата на болезнени мехури. При сандалите този проблем отсъства, нещо повече – те ви позволяват да прекосявате водни препятствия без да се събувате, като става бързо и безпроблемно.

Разбира се, туристическите сандали имат и няколко отрицатенли черти – не поддържат глезена и предлагат по-слаба защита срещу неприятни срещи с опасни животни като змиите или пък разни тръни. Ако обаче не предприемате тежки преходи в дивата пустош, а се движите по средностатистически туристически пътеки, внимавате къде стъпвате и нямате проблеми с глезените, сандалите са перфектният летен заместител на маратонките и високите обувки.

KEEN Сандали

Какво да вземем под внимание преди да си изберем сандали?

Преди да се спрете на конкретен модел, помислете къде най-често ще крачите с вашите сандали, за да разберете какви характеристики трябва да притежават те:

Със затворени или отворени пръсти: Сандалите с отворени пръсти са подходящи само за леки разходки сред природата, ако очаквате по пътя ви да срещнете каменнии или други препятствия, насочете се към модели със затворени пръсти.

Поддръжка на свода на стъпалото: Някои марки предлагат модели със специални стелки, които предлагат поддръжка на свода на стъпалото. Това от своя страна осигурява стабилност на целия крак и комфорт при ходене.

Шок-абсорбираща подметка: Подобни подметки, например тези на Vibram, се грижат да не усещате всяко камъче или неравност под краката си и намаляват напрежението при по-силово стъпване.

Стегнати или отпуснати: Сандалът трябва да обхваща стъпалото достатъчно стабилно, за да не позволява то да се мести свободно из него, но и да не го стяга толкова, че да се подува. Добрите модели притежават надеждни системи за регулиране, които да напаснат обувката по-най добрия начин, спрямо крака ви.

Съхнене: Ако искате бъзросъхнещи сандали, насочете се към такива, произведени от синтетични материали и с гумена подметка.

И след всичките тези разяснения ви предлагаме няколко модела от Keen, които притежават всичко нужно за целта:

– Гумен предпазител на пръстите на краката

– METATOMICAL FOOTBED DESIGN – Поддържащи стабилността на крака елементи, вградени в стелката и подметката

– Non Marking – подметка, която не оставя следи върху настилката

– Лека PU или Eva междинна подметка

– Регулируеми връзки за по-голяма сигурност

Сандалите Keen можете да намерите в магазини Спорт Депо както и онлайн на www.sportdepot.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.