Наклоненото езеро, което виси над Атлантическия океан

Най-чудатата забележителност на Фарьорските острови

0
 

Сподели

Shares
Наклоненото езеро
Снимка: Christopher Behrend

В южната част на Вагар, Фарьорските острови, се намира езерото Сорвагсватн, известно още като Лейтисватн. Местните така и не постигат единодушие по въпроса дали името рябва да означава „Езерото до село Сорвагур“ или „Езерото в района Лейти“.

Наклоненото езероНаклоненото езеро
Снимка: Allison Richards

Което и име да изберете, езерото е едно и то е най-голямото на архипелага. Простира се от Север на Юг на малко повече от 5 км, а в най-широката му част, разстоянието от бряг до бряг е 800 метра. Дълбочината му пък е цели 59 метра.

Интересното при Сорвагсватн/Лейтисватн е, че езерото буквално е надвиснало над Атлантическия океан, върху отвесния скалист бряг. От южния му край леко бълбука малко поточе, което изминава едва 100 метра, преди да се излее в океанските води. Това е 32-метровият водопад Боссдалсфосур.

Наклоненото езеро
Снимка: atlasobscura.com

През Втората световна война служи като аеродрум за британските водосамолети, но в наши дни изпълнява далеч по-мирната и привлекателна функция на популярна туристическа забележителност. Туристите дори му дават името „Езерото над океана“, заради необичайното му местоположение. Разстоянието във височина между двата водни басейна е около 40 метра, а отдалеч наблюдателите получават усещането, че езерото леко се е килнало към океана и аха-аха да се изсипе в него. Причината за тази оптическа илюзия се крие в плавно спускащите се брегове, които сякаш накланят ръба на водния басейн към океанските простори…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.