Интерактивна карта ни показва пешеходните и веломаршрути в Осогово

Целта ѝ е да популяризира природния туризъм в региона

0
 

Сподели

Shares

Кой е любимият ви пешеходен или веломаршрут в района на Осогово? А колко други освен него знаете?

Не се притеснявайте, ако на първо четене, не ви хрумват много. На помощ ви идва новата интерактивна карта, която обединява повече от 50 маршрута не само в Осогово, но и в съседните на нея планини. Основната ѝ цел да спомогне популяризирането на природния туризъм в региона, за да започнат любителите на природата да прекарват все повече време там.

Интерактивна карта за вело и пешеходни маршрути в Осогово

Самата карта е удобство за потребителя, който лесно може да се ориентира, тъй като всеки един маршрут съдържа описание, забележителности, GPS следа, височинен профил и снимки. Всички, които се наслаждават на преходите, имат възможност да се запознаят с 34 маршрута в планините Осогово, Лисец, Конявска, Земенска, Влахина и части от Чудинска. За любителите на велоприключенията картата разкрива цели 20 маршрута, като е представена и частта от Европейския велосипеден маршрут „Пътят на Желязната завеса“ (ЕвроВело 13), който преминава през района на Осогово, използвайки най-близките до държавната граница асфалтирани пътища.

Интерактивна карта за вело и пешеходни маршрути в Осогово

Зад реализирането на интерактивната карта стои трудът на редица съмишленици и приятели на Българска фондация биоразнообразие, както и на подкрепата на проекта „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“, финансиран от Германската федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртското зоологическо дружество FZS.

Българска фондация биоразнообразие работи над 10 години в Осогово и тъй като планината е гранична (разположена в България и Македония), повечето проекти са изпълнявани съвместно с колеги от другата страна на границата (Македонското екологично дружество). В началото усилията ни бяха насочени към инвентаризиране на биологичното разнообразие, дигитализиране на данни, анализиране на информация. Друго важно направление беше намирането на съмишленици и изграждане на мрежа от заинтересовани страни. Трета посока на работата беше популяризирането на важността на района от екологична гледна точка, разказват от фондацията.

Реализирането на интерактивната карта е част от последния проект, в който българи и македонци обединяват сили. В същността си той цели да подпомогне устойчивото управление на горите на Осогово, да подобри знанията за едрите хищници, както и да анализира и демонстрира потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм.

Резултат от третата дейност по проекта беше документ, който определи най-перспективните и подходящи за развитие форми на природен туризъм в планината. В най-широк смисъл природният туризъм включва преживявания в природна среда, като обикновено се практикуват дейности на открито, устойчиви по отношение на тяхното въздействие върху околната среда. Анализът показа, че за българската част на Осогово това са велосипедния и пешеходния туризъм, допълват от Българска фондация биоразнообразие.

Снимка: Надя Павлова

След като проектът приключва, започва и реализирането на интерактивната карта, за да могат все повече хора да се докоснат по достъпен начин до постигнаните резултати.

Събраната за анализа информация трябваше да структурира по идентичен начин за всеки от общо 55-те маршрута – с това се зае Мартина Колева, експерт Туризъм във БФБ, по това време в майчинство, а по техническата част и превръщането на базата данни в интерактивен онлайн продукт работи Любомир Филипов, експерт Географски Информационни Системи, „ГАП Консулт” ООД. Работата по картата беше на доброволни начала, в свободното време на експертите, и отне около година, разказват от фондацията.

Предложените в картата велосипедни и пешеходни маршрути ще ви отведат до различни кътчета в района на Осогово с богато биоразнообразие: защитени зони от НАТУРА 2000, защитени местности, природни забележителности. Всеки маршрут дава подробно описание и снимков материал на маршрута, възможност за сваляне на GPS тракове в отворен формат за ползване в различни GPS устройства и профили с денивелация. Голяма част от GPS-следите и снимките са събирани от сътрудници на БФБ – обхождани са на терен през 2017 и 2018 г. и следват съществуващи туристически пътеки и пътища. Има и такива, които сме предпочели да заимстваме от други сайтове за планинарство и планинско колоездене (като bgmountains.org и mtb-bg.com), тъй като сме били вдъхновени за посещение на определени места в района именно от тях.

Интерактивна карта за вело и пешеходни маршрути в Осогово
Снимка: Мартина Колева

Разбира се, обратната връзка от хората, които я използват, винаги е добре дошла за екипа на Българска фондация биоразнообразие. Именно той може да модифицира съдържанието на картата при необходимост.

Друга добавена стойност на картата е това, че ползвайки за основа подложка на google, информация за базите за настаняване и други услуги в региона, са толкова актуални, колкото се поддържат от техните доставчици. По този начин всеки, който иска да посети Осогово, може да планира пътуването си, ползвайки един източник на информация.

Съветваме посетителите да вземат необходимите мерки за сигурност при посещение в планината, да съобразяват избора на маршрут с физическата си подготовка и метеорологичните условия. Също така да имат предвид, че някои участъци от пътя може да са станали трудно проходими поради ерозия, обрастване, наводняване и др. В Осогово, както навсякъде в България извън селищната мрежа, е възможно посещението с цел туризъм да съвпадне с провеждане на ловен излет. В тези случаи, с оглед на безопасността, трябва да се следват инструкциите на ръководителя на лова.

Запознайте се и със самата карта:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.