10 000 килограма боклук са събрани от Еверест

Кампанията по почистването продължава още 10 дена

0
 

Сподели

Shares
Кампания за почистване в района на Еверест
Photo: Screenshot/Youtube

Общо 10 000 кг боклук са събрани до този момент в рамките на кампанията за почистване на Еверест, която стартира по-рано тази година. От тях 4000 вече са извозени до Катманду, като 1000 кг са предадени за рециклиране.

От непалското Министерство на туризма заявиха, че голяма част – около 2000 кг са събрани в района на лагери 1 и 2. 1900 кг отпадъци са от базовия лагер, а от височинен лагер 4 са свалени 411 кг.

Събирането на отпадъци продължава с пълна сила и сега екипите, съставени от доброволци и служители на непалската армия, са се насочили към Южната седловина, където също има много остатъци от човешко присъствие.

Кампанията по почистването стартира на 14 април, като до края ѝ остават около 10 дена. Събраният досега боклук ще бъде изложен на 27 май в Намче и на 29 май в Катманду, по случай Деня на Еверест.

Екипите по почистването ще опитат да свалят и останките на загиналите алпинисти, но усилията им до известна степен са възпрепятствани от тълпите, желаещи да се изкачат на върха.

По-рано през годината операция по почистването на Еверест беше проведена и от китайска страна. В тази връзка, за разлика от Непал, китайските власти ограничиха достъпа на алпинисти до върха.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.