Най-голямата пещера на света се оказа още по-голяма!

Британски водолази откриват подводен тунел, който свързва Ханг Сон Донг с друга голяма пещера

0
 

Сподели

Shares

Най-голямата пещера на света

Най-голямата пещера в света – Ханг Сон Донг се оказа по-голяма и от себе си!

Преди месец трима британски водолази, част от спасителния екип, участвал в операцията по изваждането на заклещения футболен отбор в Тайван през 2018 г., се спускат в пещерата, за да проучат водните ѝ пътища.

По време на гмуркането те се натъкват на подводен тунел, който свързва Ханг Сон Донг с друга голяма пещера – Ханг Тунг. Това откритие прибавя нови 1,6 милиона кубични метра обем към досегашните 38,5 милиона.

Вижте: В най-голямата пещера Ханг Сон Донг (снимки)

Най-голямата пещера на света

Oxalis – единствената компания, оторизирана да развежда хора из пещерата кани водолазите Джейсън Малинсън, Рик Стентън и Крис Джуъл да извършат спускане за удоволствие в Шондонг като награда за усилията им, положени при спасителната акция миналата година. Те обаче решават да се възползват от случая и да направят нещо по-интересно по време на гмуркането.

Те успяват да достигнат до 78 м дълбочина. От това ниво спускат оловна тежест и така стигат до заключението, че изследваният тунел вероятно е дълбок около 120 м и дълъг около 1 км.

Вижте: На пътешествие в пещерата, която може да побере Боинг 747

Най-голямата пещера на света

Неподготвени за такива големи дълбочини, водолазите планират да извършат повторно гмуркане следващата година, когато ще използват специални дихателни смеси, позволяващи им да останат повече време на по-дълбоко.

Най-голямата пещера в света е открита през 1990 г. от местен жител, но до 2009 г. остава непозната за човечеството. Огромната варовикова пещера притежава отделен микроклимат и разнообразен ландшафт, включително две джунгли, като досега са проучени едва 30% от територията ѝ.

Вижте: Видео: дрон в най-голямата пещера

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.