С рекорден брой участници протече Маратон на приятелството

Шестото издание на надпреварата се проведе на 19 май в Плевен

0
 

Сподели

Shares

Шестото издание на Плевенския маратон, познат ни още като Маратон на приятелството, се проведе на 19 май, неделя. Надпреварата успя да регистрира рекорден брой участници – повече от 650 души, които бяха представители на 11 различни държави. Сред тях бяха Великобритания, САЩ, Франция, Румъния, Холандия, Литва, Индия, Непал, Кот д’Ивоар и не на последно място – България.

Маратон на приятелството

Победителите

Маратон на приятелството

Маратонска дистанция

Победител в маратонската дистанция (42,2 км) за трети път в историята на състезанието беше Димчо Мицов, който подобри времето си от 2018 г., финиширайки за 2 часа и 40 минути. Втори се класира Калин Василев с време 3 часа и 3 минути, а трети Георги Хараламбиев с 3 часа и 13 минути. При дамите най-бърза беше Таня Димитрова, която измина дългата дистанция само за 3 часа и 28 минути. След нея на стълбичката на победителите се наредиха Велина Кръстева и Малина Иванова.

Полумаратон

В полумаратонската дистанция за пореден път победител стана Иво Балабанов (1:10:02), следван от Йоло Николов (1:10:48) и Стоян Владков (1:11:20). При дамите в полумаратона призовите места бяха за Билсерин Сюлейман (1:30:24), Кремена Ковачева (1:32:51) и Анастасия Пейчева (1:34:43).

Щафета

Една от най-атрактивните дисциплини тази година отново беше щафетата на 2 Х 10 км. Най-бързият отбор в нея беше на Иво Илиев и Валентин Илиев. На второ място се класира смесеният тандем Цанко Цанков и Милена Тодорова, а на трето – Емил Тодоров и Емил Енев.

Засилен интерес към градския крос и детските състезания

Маратон на приятелството

Много положителни емоции по време на състезанието създадоха и най-младите бегачи, които демонстрираха голям интерес към събитието. Те се включиха в безплатно състезание, разделено на възрастови групи, като най-малкият участник беше едва на 3 години.

3-километровият градски крос също се радваше на голям интерес, като в него също се включиха и малки, и големи. Сред интересните участници бяха майка, която бягаше с заедно с бебето си в количка, както и най-възрастният участник беше талисманът на събитието – 82-годишният бай Христо.

Инициатива “Моят първи маратон”

Една от инициативите на организаторите на Маратон на приятелството беше “Моят първи маратон”. Основната ѝ цел е да насърчи все повече хора да осмелят и преминат 42-километровата дистанция. В нея тази година се включиха 35 души, които се изправиха пред това предизвикателство и собствените си възможности. Голяма част от бегачите успяха да финишират надпреварата, като един от тях получи и допълнителна поощрителна награда – електрически велосипед.

Сцената на градския полщад в Плевен също оживя по време и след маратона. Един от най-вълнуващите моменти беше награждаването на най-бързите бегачи в различните дистанции, които получиха награди от партньорите на състезанието.

Маратон на приятелството

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.