Надежда за планетата: 5 страни, които мислят зелено

Кои са държавите, полагащи най-големи усилия за защита на околната среда?

0
 

Сподели

Shares
5 страни, които мислят зелено
Снимка: pixabay.com

Развива ли се човечеството в епохата на бурния технологичен прогрес или напротив – действаме изключително самоунищожително към себе си и планетата?

Отговорът най-вероятно е някъде по средата. Макар очевидно екологичната ситуация да не е в наша полза, редица държави полагат усилия да изменят нещата към едни по-екологични бъднини.

Ето част от страните, които мислят все по-зелено, според Световния индекс на добрите страни, допринасящи за планетата и климата:

Норвегия

5 страни, които мислят зелено
Снимка: pixabay.com

Това е страната, заемаща най-висока позиция по отношение опазване на околната страна и климата.

Норвегия постоянно разработва и прилага всевъзможни екологични инициативи, а освен това е държавата с най-голям брой въведени в експлоатация електрически автомобили. Отделно правителството е поело ангажимент до 2030 г. страната да се превърне в абсолютно неутрална по отношение на климата.

Друг важен фактор е начинът на живот на самите норвежци, които държат на връзката си с природата и по този начин полагат грижи да живеят в хармония с нея.

През 2019 г. ЕК обяви Осло за Европейската зелена столица заради възстановяването на водните си пътища, инвестициите в публичния и велосипедния транспорт. Столицата е разработила и ефективна система за следене нивата на замърсяване на въздуха и е освободила центъра си от присъствието на автомобили.

Португалия

5 страни, които мислят зелено
Снимка: pixabay.com

Португалия е страната с най-големи инвестиции за построяването на пълна мрежа от зарядни станции за електрически автомобили. Също така правителството насърчава гражданите да си инсталират соларни панели, от които да черпят енергия, а остатъчната такава да продават обратно на държавата.

Рециклирането и компостирането на отпадъци са част от ежедневието на португалците, като всеки квартал е снабден със специални контейнери за разделно събиране, включително такива за батерии.

В хълмистия Лисабон, пълен със стръмни улици колоезденето не така развито като в други европейски столици, но пък властите намират решения, адаптирани специално за града – като услугата за наем на електрически скутери.

Уругвай

5 страни, които мислят зелено
Снимка: pixabay.com

Като световен лидер в областта на възобновяемите енергийни източници и най-зелената държава от Латинска Америка, Уругвай демонстрира уважение към планетата със своята зелена политика.

Днес около 95% от електроенергията в страната се дължи на възобновяеми източници като ВЕЦ-ове, соларни и вятърни паркове и биогорива. За сравнение през 2014 г. едва 40% от електроенергията се дължи на екологично чисти източници.

В столицата Монтевидео се налага основно електрическият обществен транспорт, а летището на града е първото в Латинска Америка, снабдено със собствена фотоволтаична инсталация.

Кения

5 страни, които мислят зелено
Снимка: pixabay.com

С все по-екстремни климатични условия и по-чести засушавания, Кения вече е потърпевша от глобалните изменения на климата. Ето защо правителството на страната се е заело сериозно с прилагането на екосъобразна политика, като една от целите е до 2030 г. емисиите на парниковите газове да бъдат намалени с 30%.

Друга важна стъпка към решаване на екологичните промени в африканската държава е забраната за употреба на найлонови пликчета и прилагането на най-строгия закон за нарушителите, предвиждащ колосални глоби и до 4 години лишаване от свобода.

Нова Зеландия

5 страни, които мислят зелено
Снимка: pixabay.com

Лидерът сред “зелените” държави в Азиатско-Тихоокеанския регион е Нова Зеландия. Държавата полага сериозна грижа да опази своите природни ресурси. Това е от голямо значение, защото икономиката ѝ се крепи основно на туризма и селското стопанство.

Заради емисиите метан, отделяни от многото говедовъдни и овцевъдни стопанства, както и от силно развитата енергийна промишленост, Нова Зеландия е сред най-големите емитенти на въглерод в света. По тази причина е създадена специална парламентарна комисия, която да разработи стратегия за превръщането на страната във въглеродно неутрална до 2050 г.

Важна стъпка в името на екологията вече е направена и по отношение на найлоновите торбички, които са забранени за употреба в супермаркетите, а останалите пластмасови отпадъци се рециклират интензивно. Самите граждани са насърчавани да участват активно в този процес.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.