Интервю с Джим Рейнолдс след фрий соло изкачването на Фицрой

Освен че премина по маршрута фрий соло, Рейнолдс след това го откатери в същия стил

0
 

Сподели

Shares
Джим Рейнолдс
Снимка: JIm Reynolds

Американецът Джим Рейнолдс е първият мъж, който изкатери фрий соло Фицрой в Патагония (3405 м), след което успешно откатери в същия стил. В интервюто, дадено за redbull.com, катерачът обяснява как и най-вече защо е извършил това начинание.

Джим, разбира се, не е първият, изкачил се до върха без въжета, но е първият, който поема и обратния път без осигуровка. Епичният подвиг по маршрута Афанасиев продължава близо 16 часа.

Защо ти харесва да правиш подобни неща?

За мен това е стремеж към най-красивите и най-удивителните неща в живота. Обичам да съм сред хора, но също така наистина обичам да съм сам сред планините. А понякога причината е просто усещането за огън, който гори вътре в мен.

През последните 10 години напреднах много във фрий солото и започнах да правя все по-технични неща. За мен е важно винаги да се усещам в горната граница на възможностите ми.

Само, за да достигна основното ниво на натренираност, от което се нуждаех, за да тръгна към Патагония, прекарах страшно много време в Йосемити, ставайки рано и катерейки скали по цял ден. И когато времето настъпи – вече бях готов.

Защо реши да катериш Фицрой?

Много е трудно да се опише магнетизма на Фицрой. Планината има една притегателна сила, която сякаш тегли хората към нея. Когато пристигнеш в Ел Чалтен в Патагония, разбираш, че е едно изпълнено със сила място – ледниците, бушуващите реки, масивните гранитни плоча, излизащи от земята… Фицрой е кулминацията на всичко това!

Джим Рейнолдс
Снимка: JIm Reynolds

Фрий соло катеренето може да бъде много опасно – как подготвяш съзнанието си?

Това е дълбок процес и аз прекарвам много време, мислейки върху рисковете. Винаги се питам: защо катеря соло и защо се чувствам принуден да го правя?

Важно е да накараш съзнанието си да проумее, че става въпрос повече за рисковете, ако паднеш, не за рисковете от падането. Веднъж, след като се настроя, влизам в момента, мобилизирам се и всичко изглежда толково ясно, дори да е страшно.

Използваш философията на самураите при своята подготовка – защо това помага?

Пътят на самурая ви дава дисциплина. Всичко се свежда до умението да контролираш емоциите си в стресови ситуации, като осъзнаеш, че рискът е част от живота. Това ви позволява да преследвате целите си с огромна степен на ангажираност.

Джим Рейнолдс
Снимка: JIm Reynolds

Не става дума просто за философия – движението при самураите до голяма степен е осъзнат процес, който свързва тялото и ума. Това е много полезно, когато започнете да се катерите и се налага да правите страшни неща.

Правя много неща като следвам процесите около мен, без да се водя само от намеренията си. Импровизацията е изкуство, изискващо упорита практика. Способността да правим нещата спонтанно идва от времето, прекарано в практика.

Фрий соло катеренето в момента е във фокуса на медиите, мислиш ли че има опасност хората да си кажат “това е много яко” и да започнат да го практикуват, без необходимата ментална и физическа подготовка?

Да, това е напълно реална опасност и мисля, че ние соло катерачите трябва да работим, за да я предотвратим. Трябва да сме сигурни, че с разбирането на нашите подвизи идва и разбирането на тъмната страна от тях.

Също смятам, че когато някой опита фрий солото за първи път и не е подходящ за него, независимо по какви причини, той ще се уплаши и ще се откаже. Сякаш спорта избира теб. а не ти него.

Прекъсна първия си опит за изкачване – какво стана тогава?

Трудно ми е да посоча конкретна причина, но в голяма степен се дължи на това, че бях наистина уморен. Имах само два дена почивка между нещо, което бих определил като най-натоварената ми катерачна седмица в живота и това предизвикателство.

Стигнах до една точка, в която си дадох сметка, че просто се влача нагоре. Предполагаше се, че това ще е едно голямо приключение, но на мен не ми пукаше дали ще стигна върха или не. Просто не го усещах.

Когато се върнах втория път не бях толкова изтощен и можех да оценя и да се насладя на изживяването. Също си дадох сметка, че при тези високи планини наистина трябва да искате да стигнете до върха. Просто не може да не ви е грижа за това.

Джим Рейнолдс
Снимка: Jim Reynolds

Имаше ли плашещи моменти при това изкачване?

Имаше един момент, когато се катерих извън маршрута и попаднах на една наистина голяма пукнатина. Тогава се притесних, че може да ми се наложи да се спусна надолу с въже, за да  заобиколя.

Също така, малко под върха започнаха да падат големи парчета лед. Не очаквах да има толкова много слънце или толкова много лед и това е малко по-плашещо, защото не става дума за решения, които ти вземаш, а за процеси извън твоя контрол.

Как би дефинирал фрий солото и важно ли е слизането също да е без въже?

Предполагам, че пускането на рапел по обратния път малко олекотява смисъла на фрий солото, но по-скоро става дума за умения и стил. Според някои хора не може да се говори за фрий соло катерене, ако имам въже и бих могъл да го използвам, когато е необходимо. Абсолютно не съм съгласен с тях!

Носенето на въже и екипировка не е нещо, което искам да правя, но все пак се надявам да прекарам повече време сред планините, а не просто няколко крайно радикални години. Затова и смятам, че е важно да се обърне внимание и на безопасността.

Искам да кажа, че изкчаването ми до Фицрой определено беше фрий соло, но можех ли да се справя на по-високо ниво? Да, разбира се – можех да се изкача бос и само по панталони. Или направо гол.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.