Световните Серии по Скайрънинг: Силно начало за България

Дизела, Антония Григорова и Мария Николова демонстрираха воля за победа

0
 

Сподели

Shares
Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Новият скайрънинг сезон е вълнуващ факт, считано от 15.05.2019 г. Стартът на световните серии беше даден в Япония с началото на Mt AWA Skyrace – най-техничното тамошно състезание, с трасе от 33 км и денивелация повече от 2400 м.

България бе представена от Кирил Николов-Дизела, който завърши пети, с време 2 часа 6 минути и 22 секунди, само няколко минути след победителя Руй Уеда от Япония. Обратно у нас, Дизела сподели:

Нямах никакви очаквания след миналогодишния сезон. Имах добра подготовка и бях тренирал много през зимата, но ми липсваше силна увереност. За щастие нещата изглежда вървят в посоката, която искам.

А посоката е Франция, където на 19 май ще се състои следващия старт за нашенеца. На състезанието SKYRACE® DES MATHEYSINS, чието трасе е с дължина от 27 км и около 1900 м денивелация.

Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Дамска България също има с какво да се похвали. Антония Григорова стартира сезона на Канарските острови в легендарното състезание Transvulcania, isla de La Palma, считано за едно от най-трудните в света. Тази година по 74-километровото трасе с над 4350 м денивелация стартираха 3600 участници, а Антония се нареди на 14-о място с време 10 часа и 5 минути:

Миналата година завърших на 13 позиция в Генералното класиране, което ми дава право тази година да стартирам в елитната група. Конкуренцията в Transvulcania бе на изключително високо ниво, а трасето преминава през голяма част от вулканите на острова, поради което почвата бе предимно песъчлива и камениста. Това ми създаде затруднения и ми попречи в последната част на състезанието да успея да поддържам добра скорост. Въпреки тези несгоди, успях да финиширам на 14-то място, което беше извън моята цел топ 10, но съм доволна от времето предвид началото на сезона.

Антония ще има възможност да покаже още от способностите си на следващия си старт за Livigno Skymarathon в Италия през Юни.

Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Първото скайрънинг състезание у нас пък се проведе на 12 май край село Билка в местността Коджа кая. Победител по 42-километровото трасе с денивелация от 2600 м стана Мария Николова, която финишира за 5 часа и 12 минути. Само 8 минути по-късно финишира и победителят при мъжете Камен Недков.

Борбата за второто място при жените беше изключително жестока. Денка Абрашева и Гергана Малчева премериха сили, като Абрашева се оказа с 4 миунти по-бърза и завърши трасето 6 часа и 44 минути. При мъжете тройката допълниха Румен Стаматов (5:35 ч.) и Ясен Дудин (5:45 ч.).

Скайрънинг България
снимки: © MRSWS, transvulcania, KodzhaKaya, ShoFujimaki, Masatake Chiba

Красимир Стефанов от екипа на „Коджа кая“ сподели:

Трасето е силно технично, но доста състезатели го подценяват, поради факта, че планината е сравнително ниска. На старта застанаха 88 участника, 66 от тях завършиха, а само 51 се вместиха в контролното време. Метеорологичната обстановка беше много динамична. Вечерта преди състезанието валеше силен дъжд. На сутринта в ниската част на трасето се бе образувала мъгла. Тичайки по трасето, състезателите постепенно се издигаха над мъглата, което създаде онова усещане, което всъщност е Скайрънинга – да бягаш над облаците.

Следващото състезание от Държавния календар е Пирин Скайрън и ще се случи на 30 Юни 2019г.

Повече за българския шампионат по Скайрънинг, календар и класирания, може да следите на сайта на Българската скайрънинг федерация.
Повече за Световните серии по Скайрънинт, календар и класирания, следете на skyrunnerworldseries.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.