8 здравословни ефекта от пешеходния туризъм

Движението като живот и здраве

0
 

Сподели

Shares

Здравото тяло е щастливо тяло, а щастието му се постига с движение. Когато движението се извършва сред чистия въздух и дивната красота на природата, тялото и психиката укрепват с всяка измината крачка.

Защото…

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Редовното практикуване на пешеходен туризм или хайкинг помагат за повишаване на нивата на липопротеини с висока плътност и понижаване на нивата на триглицеридите. Това намалява риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт.

Спомага за превенция и контрол на диабета

Друга голяма полза от хайкинга е, че той способства за намаляване нивата на кръвната захар, като кара глюкозата в кръвта да се размърда. Това, освен че осигурява енергия на организма служи за превенция и контрол на диабета.

Още кислород

Аеробната същност на ходенето сред природата зарежда мускулите и другите органи с допълнителен кислород , който им позволява да укрепнат и да станат по издръжливи.

ефекти от туризма
Снимка: pixabay.com

Горете калории, горете!

Едно от най-естетичните качества на хайкинга е способността му успешно да изгаря излишните калории, превръщайки тялото ви в красива творба. При това само с ходене. Изчислено е, че един 70-килограмов човек изгаря около 240 калории при движение със скорост около 3 км/ч. Започнете с кратки дистанции и леко натоварване и постепенно увеличавайте степента на трудност.

 Здрави кости в здраво тяло

150 минути пешеходен туризъм седмично са юмрук в лицето на ставните заболявания. Артрита, остеопорозата и другата сган ще си останат мит с редовното ходене, което поддържа ставите гъвкави, а костите – здрави.

Стоп рак

С постоянство в хайкинга на Рачо капитана няма да му бъде толкова лесно да преплува океана и да дебаркира с корабите си с онкологични заболявания. Защото редовните физически натоварвания намаляват риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на белия дроб и ендуметриума.

ефекти от туризма
Снимка: pixabay.com

Кажете „стига“ на безсънието

Една хубава разходка сред природата, освен, че ще ви умори приятно, ще накара и умът ви да се отпусне и разтовари от насъбраното напрежение, а това е сигурна гаранция, че ще се отървете от безсънието. Нещо повече – ще спите като младенци!

Дневна доза витамин D

Витамин D се грижи мускулите и костите да са силни и здрави. Редовният му прием е от значение, и макар много модерни хранителни добавки да го предлагат в комплект с другите витамини, най-добрият източник си остава слънцето. Само 10 минути на ден под неговите лъчи са достатъчни да поддържате нивата на витамин D в норма. Затова грабвайте туристическите обувки и излизайте навън!

Споменавайки обувките, за да бъде прехода ви още по-приятен, от немската марка Lowa са се погрижили да добавят щипка настроение към краката ви със специалните модели с цветове на любимите ви подправки.

Моделите Renegade с цвят босилек, Renegade червен пипер и Locarno индийско орехче са произведени в Европа и притежават водонепропусклива мембрана Gore-tex, SUPPORT FRAME конструкция и още характеристики, които ги правят изключително здрави и удобни.

Всички модели на марката можете да разгледате онлайн или на живо в магазини Sport Depot.

При покупка покупка на някой от посочените модели всеки клиент ще получи специална колбичка с подправки.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.