Първото изкачване на Дхаулагири

Осемхилядникът е изкачен за първи път на 13 май 1960 г.

0
 

Сподели

Shares

На днешния ден отбелязваме годишнина от първото изкачване на осемхилядника Дхаулагири. Алпинисти, част от швейцарско-австрийска експедиция, стават първите хора, които достигат успешно до извисяващия се на 8167 м връх.

Първото изкачване на Дхаулагири
Photo credit: mountainsoftravelphotos.com

В годините преди първото изкачване на Дхаулагири има регистрирани още няколко опита, които обаче не завършват успешно. Върхът е забелязан през 1950 г. от самия Морис Херцог – първият човек в историята, който изкачва осемхилядник. В този момент обаче той не вижда маршрут, по който може да достигне до Дхаулагири и по тази причина се отправя към Анапурна.

Историята на първия изкачен осемхилядник прочетете тук.

В периода от 1953 до 1958 г. 5 експедиции също се отправят към осемхилядника по два от маршрутите му, но нито една от тях не успява да достигне най-високата му точка.

През 1959 г. Фриц Моравец прави неуспешен опит и по неопитван досега маршрут – североизточния ръб. След него идва годината, в която върхът вече допуска и първите хора до най-високата си точка.

Седмият по височина връх в света

Дхаулагири
Снимка: Wikipedia

Извисяващият се на 8167 м Дхаулагири е седмият по височина връх в света. Той се намира в Непал. Името му идва от санскрит, като “дхаула” означава ослепителен, а “гири” превеждаме като планина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.