Вторият полумаратон на София се проведе в неделя

Повече от 1000 души, представители на близо 20 държави, стартираха на полумаратона и бягането за ученици RUN4EU

0
 

Сподели

Shares

Второто издание на полумаратона на София вече е в историята. В сутрешните часове на неделния ден (12 май) повече от 1000 души от близо 20 държави застанаха на стартовата линия на състезанието. То се проведе в няколко различни дистанции – от 600 м за ученици до 21,1 км. Освен големия интерес, който надпреварата отбеляза през тази година, друг важен момент е, че тя се превърна в първото мащабно събитие по градско шосейно бягане, което ограничи използването на пластмаса за еднократна употреба.

Полумаратон София

Трасето

Най-много бегачи избраха да се включат в състезанията на 10 и 21,1 км, а най-малък брой участници имаше на най-кратката надпревара – 5 км. Трасето на полумаратонската дистанция преведе бегачите от старта пред Народното събрание през булевардите “Васил Левски” и “Ген. Гурко”, Борисовата градина, булевардите “Яворов” и “Вапцаров”, от които поеха и към финалната линия – през маратонския вход на национален стадион “Васил Левски”.

Полумаратон София

Победителите

Победители от няколко различни държави регистрираха различните дисциплини на събитието. С най-бързо време на полумаратона финишираха Давид Морган от Великобритания – 1 час и 15 минути, и Джина Пършке (1:24:36). На второ и трето място при мъжете се наредиха Методи Георгиев и Никола Овчарски, а при дамите – Елла Джефрис и Джесика Муньос.

Сред състезателите на 10 км на най-високото стъпало на почетната стълбичка се качи Иван Андреев (37:55), следван от Самюел Папо и Даниел Дилков, а при жените – Луси Йечшалик (49:00), Мириам Кастанеде и Таня Петкова. На 5-километровата дистанция най-бързо време регистрираха Максим Христов (19:08), Симеон Велков и Явор Димитров, както и Мария Николова (22:34), Екатерина Можейко и Десислава Стоянова.

Полумаратон София

Игри и състезания за ученици – RUN4EU

Игрите и състезанията за ученици, част от инициативата RUN4EU, също привлякоха голям интерес в неделния ден. Заедно с тяхното участие, броят на включилите се в различните надпревари беше повече от 1700 души. Учениците също имаха възможност да избират между няколко дисциплини, в които да се включат –  21,1 км, 10 км, 5 км, както и 600 м атлетически игри. Кои от тях постигнаха най-добри времена можете да научите в класирането, публикувано на официалния сайт на събитието.

Полумаратон София

Спорт за всички възрасти

За втора поредна година полумаратонът на София си постави за цел да привлече все повече хора да започнат да спортуват, като с големия брой хора, то доказа, че бягането е достъпен спорт за всички възрасти.

Отговорно отношение към околната среда

Сред важните цели на събитието беше да ни покаже колко е важно да бъдем отговорни към средата, която ни заобикаля. Поради тази причина организаторите избраха да заменят пластмасовите материали за еднократна употреба с устойчиви алтернативи, сред които рециклируеми картонени чашки, дървени прибори, алуминиеви фласки за многократна употреба, бяха инсталирани водни станции и контейнери за събиране на отпадъци от опаковки.

Полумаратон София

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.