Онбашира: Смъртоносният японски фестивал

Яздене на дървени трупи с летален изход!

0
 

Сподели

Shares

Онбашира

Веднъж на шест години в страната на изгряващото слънце се провежда фестивала Онбашира. Събитието представлява спускане с огромни дървени трупи по планински склон, а по жертви и наранявания се нарежда до надпреварата с бикове по улиците на Памплона.

Онбашира се провежда в годините на маймуната и тигъра край езерото Сува в префектурата Нагано. Фестивалът е с 1200-годишна история, а името му буквално означава „почетни колони“. Задачата на участниците е символично да поправят храма Сува Таиша или да се изпоизтрепят съвсем реално.

Онбашира
Снимка: earth-chronicles.com

Фестивалът продължава няколко месеца и се състои от два етапа: Ямадаши, през април и Сатобики, през май.

Ямадаши включва рязане на 16 огромни дървета с помощта на специални инструменти за еднократна употреба. Към стволовете, декорирани в традиционни червени и бели цветове, се прикрепят въжета, след това поемат от планината до четирите светилища на Сува Таиша.

И тук идва най-приятната част. При спускането на дърветата към храма, участниците яхват дърветата и политат по стръмния склон, държейки се за въжените „юзди“. Масивните топузи набират скорост по неравния терен и често променят траекторията и ориентацията си в пространството. В това време техните пилоти хвърчат на различни страни, получавайки виртуозни наранявания, а понякога и смърт. Смърт, дървена. По този начин те доказват свята храброст.

Онбашира
Снимка: go-nagano.net

В частта Сатобики, оцелелите от дървопреносния етап мъже издигат 16-те трупи около Сува Таиша, симвлолично използвайки ги за основа на храма. После се пеят песни.

Последното издание на Онбашира се проведе през 2016 г. а в това от 2010 г. двама участници загубиха живота си.

Банзай!

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.