Танзания: С лифт до Килиманджаро?

Планинските водачи и носачите са против идеята

0
 

Сподели

Shares
Килиманджаро
Снимка: pixabay.com

В желанието си да повишат броя на туристите танзанийските власти обмислят построяването на кабинков лифт до Килиманджаро и вече преговарят с китайски и европейски компании за реализирането на проекта.

Всяка година над 50 000 туристи посещават най-високата планина в Африка, като се предвижда чрез новоизградения лифт броят им да нарасне с 50%.

В момента текат проучвателни дейности за определянето на най-подходящата локация за трасето, като под внимание се вземат, освен природните и икономическите и инженерни фактори.

Килиманджаро
Снимка: pixabay.com

Организациите на носачите и планинските водачи обаче изразиха опасения, че евентуален кабинков лифт ще намали броя на пешеходните туристи и много хора ще останат без работа. Според тях „планината трябва да остане такава, каквато е“.

В Танзания в момента над 20 000 души работят като водачи или носачи.

Представители на правителството отвърнаха, че „това не е първят кабинков лифт в света. Такива има в Швейцария, Италия и Хималаите. В момента разглеждаме всякакви възможни бизнес планове и печалби, говорим с потенциални инвеститори“.

Килиманджаро
Снимка: pixabay.com

Туризмът е основният източник на твърда валута в страната, известна със своите плажове, сафарита за диви животни и планината Килиманджаро.

През миналата година печалбите на Танзания от туризъм нараснаха с 7,13% благодарение на увеличаването на посещенията от чуждестранни посетители. Приходите от туризма са събрали 2,43 млрд. долара за годината, спрямо 2,19 млрд. долара през 2017 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.