Танзания: С лифт до Килиманджаро?

Планинските водачи и носачите са против идеята

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Килиманджаро
Снимка: pixabay.com

В желанието си да повишат броя на туристите танзанийските власти обмислят построяването на кабинков лифт до Килиманджаро и вече преговарят с китайски и европейски компании за реализирането на проекта.

Всяка година над 50 000 туристи посещават най-високата планина в Африка, като се предвижда чрез новоизградения лифт броят им да нарасне с 50%.

В момента текат проучвателни дейности за определянето на най-подходящата локация за трасето, като под внимание се вземат, освен природните и икономическите и инженерни фактори.

Килиманджаро
Снимка: pixabay.com

Организациите на носачите и планинските водачи обаче изразиха опасения, че евентуален кабинков лифт ще намали броя на пешеходните туристи и много хора ще останат без работа. Според тях “планината трябва да остане такава, каквато е”.

В Танзания в момента над 20 000 души работят като водачи или носачи.

Представители на правителството отвърнаха, че “това не е първят кабинков лифт в света. Такива има в Швейцария, Италия и Хималаите. В момента разглеждаме всякакви възможни бизнес планове и печалби, говорим с потенциални инвеститори”.

Килиманджаро
Снимка: pixabay.com

Туризмът е основният източник на твърда валута в страната, известна със своите плажове, сафарита за диви животни и планината Килиманджаро.

През миналата година печалбите на Танзания от туризъм нараснаха с 7,13% благодарение на увеличаването на посещенията от чуждестранни посетители. Приходите от туризма са събрали 2,43 млрд. долара за годината, спрямо 2,19 млрд. долара през 2017 г.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.