Броени дни ни делят от старта на полумаратона на София

Над 1700 души са се регистрирали за надпреварата

0
 

Сподели

Shares

Точно в 9:00 ч. на 12 май, на площада пред Народното събрание, ще бъде даден стартът на Софийския полумаратон и ученическата щафета RUN4EU. Двете състезания се провеждат за втора поредна година и отново привлякоха голям интерес. Към този момент повече от 1700 души са заявили желание да се включат в мероприятията, като голяма част от тях са ученици от цялата и цели 250 бегачи от Великобритания.

Полумаратон София

Три са дистанциите, между които участниците могат да избират да премерят сили – 21,1 км, 10 км и 5 км. В последните дни обаче маршрутът за състезанието претърпя промени. Спрямо тях се отменя основна част от трасето, която трябваше да преминава по бул. „Цариградско шосе“ и да достига до летище София. Новият маршрут на състезанието ще стартира пред Народното събрание в София точно 9:00 ч. сутринта. След това трасето на полумаратона преминава по бул. „Васил Левски“ и „Ген. Гурко“ и
влиза в Борисовата градина. Оттам участниците ще преминават по булевардите „Яворов“ и „Вапцаров“, които ще бъдат затворени, и ще финишират през маратонския вход на национален стадион „Васил Левски“. Точните маршрути за различните дисциплини (5 км, 10 км, 21,1 км, както и ученически състезания и игри) са публикувани на уебсайта на събитието.

Полумаратон София

Час след старта на полумаратона и ученическите игри, пред стадион „Васил Левски“ ще започнат и атлетически игри. Малко след това, в 11:15, ще бъде даден стартът и на състезанието на 600 м за ученици. Всички занимания с ученици се водят от
сертифицирани инструктори и са с отворен достъп – безплатни за всички деца и ученици след предварителна регистрация.

RUN4EU

Една от най-хубавите новости за тагодишното издание на полумаратона е, че той се превръща в първото състезание по шосейно градско бягане, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба. Сред устойчивите практики са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки.

Всички регистрирали се участници за някое от състезанията, ще могат да получат стартовите си пакети на 10 май от 15 до 20 ч. и  на 11 май от 10 до 20 ч. пред паметника на Съветската армия. Именно там ще се проведе и традиционният изложбен панаир , на който ще бъдат представени различни продукти, свързани със здравословния начин на живот.

Полумаратон София

Заедно със стартовите си пакети, регистрираните на 21,1 км, както и учениците ще могат да получат брандирани спортни тениски. Всеки участник, финиширал успешно в контролното време на полумаратон и 10 км, ще получи медал, а всички участници, финиширали на 5 км, ще получат значка. За класиралите се на призови места са предвидени специални плакети и допълнителни награди от организаторите и партньорите на събитието.

Полумаратон София

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.